Apple boordcomputer


We hebben een mooie nieuwe Apple iMac computer aan boord! We zijn inmiddels zo gewend om in huis alles op een iMac te doen zodat we ons afvroegen of het mogelijk is een iMac op de boot te installeren. De standaard iMac’s zijn forse apparaten met computer en scherm geïntegreerd. Even gepast maar dat krijg je echt niet verantwoord op een bewegende zeilboot geplaatst. Dus we moesten op zoek naar een alternatief en dat is gelukt.

Het scherm boven de kaartentafel hebben we vervangen door een fors groter en gebogen Samsung scherm. Dit scherm heeft de mogelijkheid om eenvoudig te schakelen tussen het weergeven van navigatie informatie (en met separaat toetsenbord de navigatie te bedienen als we binnen moeten blijven bij slecht weer) en om te dienen als iMac computer beeldscherm. In de kaartentafel is een Mac Mini computer gemonteerd. Toetsenbord en muis via bluetooth, dus geen kabels op de kaartentafel. 

Deze Apple computer hebben we vervolgens gekoppeld aan de SSB-radio en de Iridium Go zodat het ook ons ‘weerstation’ en e-mailsysteem is als we onderweg zijn. Voor het ophalen van gribfiles en weerkaartjes via SSB of Iridium Go maken we gebruik van het SailMail programma, een e-mail programma wat goed om kan gaan met hele beperkte bandbreedte. Voor de technici onder ons en om het nog even wat ingewikkelder te maken; Het SailMail programma is een Windows programma, dus op de Mac draait Crossover wat het mogelijk maakt om Windows programma’s te draaien op een iMac.

Naast Sailmail draaien er diverse navigatie, routering- en weerprogramma’s op de Mac. Op zee hebben we dus heel beperkt internet via de Iridium Go. In de buurt van land verbinden we de Mac via wifi met normale bandbreedtes.

Op deze iMac staan al onze iCloud files, dus onderweg hebben we al onze prive en zakelijke bestanden tot onze beschikking. Daarnaast staan alle handleidingen (dit zijn er 239 ..) van de SeaQuest hier ook op.