Gestructureerde weeranalyse

Als voorbereiding op de terugtocht vanuit Florida naar huis heb ik me de afgelopen weken verdiept in het verbeteren van het maken van weeranalyses. Veel kennis hebben we de afgelopen jaren al opgebouwd. De site van Morgan’s Cloud heeft ons vooral nieuw inzicht gegeven hoe het analyseren van weer op een meer gestructureerdere wijze kan.

Een goede tip is het maken van onderscheid tussen strategische en tactische weeranalyse. Bij strategische weeranalyse kijk je 14 dagen vooruit en alleen op hoofdlijnen. Bij tactische weeranalyse kijk je slechts 5 dagen vooruit en in veel meer detail. Beide analyses zijn van belang voor het voorbereiden van meerdaagse tochten (wat is een goed moment om te vertrekken?) en tijdens de tochten zelf (behouden we koers of is het nodig eerder een beschutte haven te zoeken of van koers te veranderen?). Maar ook tijdens korte tochten langs te kust (wat zijn geschikte dagen om te zeilen? welke havens/ankerplekken zijn veilig en welke niet?).

 

 

Tactische weeranalyse

Deze analyse kijkt maximaal 5 dagen vooruit. Langer dan 5 dagen vooruit is het weer voor een kleiner specifieke gebied te onbetrouwbaar.

  • Stap 1 is het ophalen van weerkaarten. Langs de oostkust van Amerika halen we de Boston weerkaarten op. Terug in de buurt van Europa gebruiken we de Britse Bracknell kaarten (zoals Henk Huizinga van Zilt Meteo ook doet). Er zijn ook kaarten beschikbaar met informatie over ijsvorming (in Canada en Groenland) en het verloop van orkanen (zodra het orkaanseizoen is gestart). Zie hieronder voor meer informatie om die kaarten op te halen via mail.
  • Stap 2 is het analyseren van de weerkaarten door er in chronologische volgorde een paar keer doorheen te lopen. Met als doel gevoel te krijgen voor weerpatronen in een groot gebied en hoe dit de komende vier dagen gaat veranderen. Waar liggen de hoge en lage druk gebieden en hoe verplaatsen die zich? Welk ‘gevaarlijk’ weer ontwikkelt zich buiten onze directe omgeving? Als je dit vaker doet leer je patronen herkennen.
  • Stap 3 is het ophalen van een gribfile met detailinformatie van alleen het kleine gebied waarin je zelf bent (max 5 dagen vooruit, stappen van 3 uur, 0,25 graad nauwkeurigheid, met wind/rain/pressure/waves en gust). Morgans Cloud tipte LuckGrib als viewer en die lijkt wel fijn te werken. Het is ook mogelijk om ZyGrib of een andere viewer te gebruiken.
  • Stap 4 is het analyseren van de gribfile en dit te vergelijken met de weerkaarten. Op basis daarvan kunnen we de vragen beantwoorden zoals hierboven bij de inleiding genoemd.
  • Stap 5 is het opschrijven van de voorspelling in stappen van 6 uur en vier dagen vooruit. Dat doen we in een spreadsheet. Daardoor is het makkelijker te onthouden en kan een vergelijk met de voorspellingen van de vorige dagen beter worden gemaakt. 
  • Stap 6 is het ophalen van weerinformatie uit tekstfiles geschreven door meteorologen. Voor veel gebieden is het mogelijk via mail zo’n tekstfile op te halen. Ook is deze informatie via marifoon uitzendingen en Navtex beschikbaar. Zie hieronder voor meer informatie hoe die tekstfiles op te halen via mail. Dit is bewust de laatste stap en alleen voor het double checken van de eigen analyses. Als het goed is hebben we zelf de juiste analyse al gemaakt ;-).

 

Strategische weeranalyse

Deze analyse kijkt 14 dagen vooruit, het maximum aantal dagen dat er gribfiles beschikbaar zijn. Het is niet nodig dit elke dag te doen zolang het weer stabiel is. Bijvoorbeeld elke 2-3 dagen en vaker als het weer onstabieler is. Het is belangrijk deze analyse pas te doen als de tactische weeranalyse is afgerond.

  • Stap 1 is is het ophalen van een gribfile voor een groot gebied (1 graad nauwkeurigheid, stappen van 12 uur, 14 dagen vooruit, met wind/press/rain). Zodat we kunnen zien wat er verder van ons vandaan gebeurt. Deze file zal zo’n 250kB zijn en download via Iridium duurt ongeveer 45 min, maar dat geeft niet want we hebben de tijd en een onbeperkt data-abonnement.
  • Stap 2 is het analyseren van de gribfile door er meerdere keren geheel doorheen te lopen. Met als doel de volgende vragen te kunnen beantwoorden. Welke weg volgen de lage druk systemen? Hoe sterk zijn die? Is er een neiging tot snelle intensivering? Zijn er hoge druk systemen? Hoe snel bewegen die? Hoe stabiel is het Azoren hoog en waar ligt die? Doel is het analyseren van patronen en dit niet te gebruiken als tactische weeranalyse.

 

Ophalen van informatie via mail

Dat kan door een mail te sturen aan query@saildocs.com

In de titel hoeft niets te staan. In de body de volgende ‘Send’-regels opnemen.

 

Boston weerkaarten 

Dit zijn vijf kaartjes van ongeveer 26kb groot die gaan over respectievelijk huidige weer oost atlantic, huidige weer west atlantic, gehele atlantic over 24 uur, gehele atlantic over 48 uur en gehele atlantic over 96 uur. 

 

Send PYAA11.TIF 

Send PYAA12.TIF

Send PPAE10.TIF

Send QDTM10.TIF 

Send PWAM99.TIF 

 

UK Bracknell weerkaarten

Dit zijn zeven kaartjes van ongeveer 20kb groot voor respectievelijk huidig, over 24 uur, over 48 uur, over 60 uur, over 72 uur, over 96 uur en over 120 uur.

 

Send PPVA89.TIF

Send PPVE89.TIF

Send PPVI89.TIF

Send PPVJ89.TIF

Send PPVK89.TIF

Send PPVM89.TIF

Send PPVO89.TIF

 

Tropical cyclone / tropical depression / tropical storm / hurricane

Send PWEK11.TIF (16kb)

 

Ice chart

Send PIEA88.TIF (271kb)

 

Bermuda kaarten

Handig voor in de buurt van Bermuda, de gehele zuidelijke oostkust van Amerika en onderweg van Bermuda naar de Azoren. Het zijn vier opeenvolgende dagen. De grote files zijn 450kB, de kleine (ook nog prima leesbaar) zijn 50kB.

 

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Large/_chartLarge36.jpg

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Large/_chartLarge60.jpg

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Large/_chartLarge84.jpg

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Large/_chartLarge108.jpg

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Small/_chartSmall36.gif

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Small/_chartSmall60.gif

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Small/_chartSmall84.gif

Send http://www.weather.bm/images/marineChart/Latest/Small/_chartSmall108.gif

 

Satellite image (oost kust US)

Send evnt99.jpg (264kb)

 

Gribfiles opvragen voor tactische analyse

Eerst gebied afbakenen met N en W lijnen.

Resolutie is 0.25

Stappen van 3 uur tot 120 uur

Ophalen Wind, Press, Rain, Gust en Waves

Snelheid van de boot

Richting van de boot

Met die laatste twee krijg je een gribfile die het gebied opschuift naar gelang snelheid en richting van de boot.

 

Send gfs:xxN,yyN,zzW,ttW|.25,.25|0,3,6..120|WIND,PRESS,RAIN,GUST,WAVES|WIND|7.0,080

 

Gribfiles opvragen voor strategische analyse

Eerst gebied afbakenen met N en W lijnen.

Send gfs:xxN,yyN,zzW,ttW|1,1|0,12..336|WIND,PRESS,RAIN

 

Door meteorologen geschreven berichten

Veel van dit soort berichten zijn beschikbaar in kleine tekstfiles. Als je het internetadres hebt kun je dit naar saildocs sturen en dan krijg je de uitgeschreven tekst terug in de mail. De namen van de tekstfiles langs de oostkust van de USA zijn te vinden op de website van NOAA.

Twee voorbeelden:

 

Tekstfile voor de gehele Atlantic

Send http://tgftp.nws.noaa.gov/data/forecasts/marine/high_seas/north_atlantic.txt

 

Tekstfile voor een bepaald gebied langs de US east coast

Send ftp://tgftp.nws.noaa.gov/data/forecasts/marine/offshore/am/amx115.txt