Crew

Toine is de schipper van de SeaQuest. Nu 58 jaar en met veel zeilervaring. Al jong was hij te vinden in valkjes op de Friese meren. In het dagelijkse leven is hij werkzaam bij een pensioen bedrijf als IT verantwoordelijke. Toine’s specialiteit is alles wat met techniek te maken heeft; uiteraard zeiltechniek, maar ook de elektra, motor en ICT aan boord is zijn hobby. Hij kan uren bezig zijn met het repareren van zaken die kapot gaan en het continue verbeteren van zaken voor meer gemak of om te voorkomen dat ze kapot gaan.

Mira is de tweede schipper van de SeaQuest. Ook 58 jaar en heeft ook al aardig wat zeilervaring. Niet alleen het zeilen maar juist ook het aandoen van nieuwe bestemmingen heeft haar interesse. In het dagelijkse leven is ze werkzaam als programmamanager bij een grote verzekeringsmaatschappij. Mira’s specialiteit is alles wat met planning te maken heeft; reis- en tochten planning, bevoorrading van de boot en het koken. En het maken van deze website. Als hobby leest ze veel zeilblogs waardoor ze veel kennis heeft van zeilbestemmingen met bijbehorende uitdagingen.

Onze dochters Eline en Marinthe zijn ‘het huis al uit’ en zijn student met een eigen leven. Maar regelmatig komen ze ‘thuis’ en varen graag mee.

Wat trekt ons in het leven op en reizen met een zeilboot? Al vanaf het begin van onze relatie (in 1997) is het duidelijk dat we graag voor langere tijd op reis willen met een zeilboot, zonder een concreet plan.
Dat wordt concreter als we in het najaar van 2005 besluiten een boot te gaan kopen na enkele jaren gecharterd te hebben, veelal in het Caribisch gebied. Zo kopen we in 2006 de Brandaan en maken dan meteen het plan om in 2009/2010 een jaar op reis te gaan met ons gezin voor een rondje Atlantic. Onze dochters zijn dan 8 en 10 jaar. Dat bevalt enorm goed en smaakt naar meer 😊.
In 2014 ruilen we de Brandaan in voor de SeaQuest. Met als doel hier een langere tijd mee op reis te gaan als we vervroegd met pensioen gaan. Maar het is ook een fantastische boot voor weekenden in Zeeland en zomervakanties in Noord-Europa met ons gezin.

Gedurende al die jaren zeilen is het duidelijk dat we echte toerzeilers zijn. We gaan voor veiligheid en comfort op zee onderweg naar mooie nieuwe bestemmingen, en niet voor maximale snelheid. Een nachtje doorvaren schuwen we niet. Ook bij rustig weer op de motor vinden we niet erg zolang dat een doel dient van tijdig een mooie bestemming kunnen bereiken. De boot is voor ons een middel om op een fijne wijze mee te kunnen reizen naar mooie gebieden en verlate ankerbaaien. Uitaard genieten we ook van het zeilen op zee, juist ook voor meerdere dagen en nachten achter elkaar. Maar wel gericht op comfort en met een behoudende trim van de zeilen.

In 2017/2018 hebben we de kans om een paar maanden in Florida te wonen en nemen we de boot mee. Op de tocht terug vanuit Florida via Canada naar huis wordt opnieuw heel duidelijk dat het trekkende leven met een zeilboot ons erg goed bevalt. We kunnen het heel goed met elkaar vinden en hebben genoeg aan elkaar. We vinden het niet erg om familie en vrienden voor een tijdje op afstand te hebben. We genieten enorm van onbekende en wat moeilijker bereikbare gebieden aan te doen.

Het plan wordt weer een stapje verder uitgevoerd als we begin 2021 ons huis verkopen en op de boot gaan wonen. Nu houdt ons niet veel meer tegen om ‘te vertrekken’ 😎. We hebben inmiddels de ‘vertrekdatum’ op april 2025 gezet. Uiteraard alles bij leven en welzijn, zeggen we altijd. Waar gaan we dan naar toe? Ook dat is een open plan en zal vast nog regelmatig wijzigen. Maar Patagonië, Alaska en Nieuw Zeeland staan hoog op de lijst 😊.