Winter in Dordrecht – deel 1

Het is voor het eerst dat we een hele winter op de boot wonen en in Dordrecht liggen. Vorig jaar lag de boot ook de hele winter in Dordrecht maar waren wij tot begin februari nog volop bezig met het leeghalen van het huis. Hoe bevalt dat tot nu toe? Goed hoor! We liggen een paar plekken verderop maar dat ligt eigenlijk beter, met minder grote boten naast ons die ook onbewoond zijn. Ook liggen we nu met de voorpunt naar de steiger in plaats van de achtersteven, waardoor we meer vrijheid vanaf de achterkant van de boot ervaren. Hieronder zie je ons plekje en het uitzicht naar links en rechts vanaf de achterkant.

 

We moeten de eerste paar dagen na de ‘verhuizing’ echt wel even wennen en het voelt zelfs de eerste nacht even unheimisch. Bruinisse is de afgelopen maanden echt als thuis gaan voelen en Dordrecht moet dat weer opnieuw worden, maar dat gevoel slaat snel om. Leuk om gebruik te kunnen maken van alles hier op loopafstand in de stad; helaas vanaf eind november weer opnieuw met veel beperkingen door corona. Gezellig om onze oude buren Petra en Cor weer te spreken. Dat lukt nog net voordat zij voor de rest van de winter naar hun boot in Patagonië vertrekken.

Voor ons is het voordeel van in de stad wonen vooral het makkelijk op loopafstand uiteten te kunnen. In de maand november kan dat gelukkig nog 😃. Het eerste weekend van november zijn we op bezoek in Maastricht bij Eline en Marinthe, met Opa, Nathalie Pieter en Eline en kids erbij. Een erg gezellige boel 😃👍.

 

De weekenden daarna ontdekken we in Dordrecht twee leuke nieuwe restaurantjes en gaan we eindelijk eens bij de Stroper binnen eten (in plaats van afhalen). Weliswaar alleen tussen 17 en 20 uur, maar dat werkt ook goed voor ons👌😊. Eén weekend zijn de meiden en Sam erbij. Dan brengen we op zondagmorgen ook een bezoek aan Kinderdijk 😃.

 

We gaan zelfs een keer naar de bioscoop naar de nieuwste James Bond film samen met Eline. Eind november gaat alles helaas weer dicht vanwege corona 😥. Sinterklaas vieren we op zaterdag gezellig met ons viertjes op de boot en de dag erna bij Inge en Mark met alle kinderen. We dobbelen voor kleine kadootjes en genieten van het heerlijk eten dat Inge met hulp van Tess en Mark altijd weer weet klaar te maken 👌 😋.

 

Uiteraard kijken we alle F1 wedstrijden. Met Inge en Mark, en twee keer gezellig met de Calanche en de NoDoubt, zo ook die absurd spannende finale 🏎👍.

De periode rondom Kerst en Oudjaar is het heel sfeervol in de stad, met veel mooie lampjes en lichteffecten. Ook wij doen weer mee en hijssen de 50 meter lampjes de mast in. We maken regelmatig een avondwandeling door de verlichte stad. Ook een keer de route van Dwaalspoor die langs 12 bijzondere plekken leidt, met de route langs onze haven.

 

Eind november loop ik samen met Monique de 5 km bij de Warande loop in Tilburg 🏃‍♀️💪. Dat voelt goed, en ik hou het tot nu toe bij met ook regelmatig hardlopen in Dordt. Ook heb ik een leuke sportschool hier heel dichtbij gevonden voor yoga- en fit-groepslessen. Totdat vlak voor Kerst die ook dicht moet 😥.

Maar je hoort ons niet klagen … we zijn gezond en we hebben enorm geluk dat we de week voor Kerst heerlijk kunnen skiën in Oostenrijk ☺️☺️. Terwijl in Nederland alles dicht gaat skiën wij in de zon met goede sneeuw op hele rustige pistes. Een top week waar we meer dan anders van genieten 😎.

 

Tweede kerstdag zijn we weer terug in Dordt en dat vieren we gezellig met de meiden met een afgehaald kerstmenu van De Stroper. De weken erna gaan wij weer aan het werk en de meiden hun eigen weg. Marinthe gaat naar Sam in Londen en Eline gaat skiën met een groep geneeskunde studenten. Dat gaat op het laatst toch door met iedereen geboosterd en een negatieve PCR-test. Oudjaar vieren we gezellig bij de NoDoubt 🍾🥂💫.

En zo is het opeens 2022 geworden. Wat zal dit nieuwe jaar ons brengen? Vast niet zoveel veranderingen als afgelopen jaar. Maar dat hoeft ook niet. Het leven is erg goed zoals het nu is ☺️. Voorzichtig denken we af en toe aan ‘vertrekken’ en zetten dat voor nu op mei 2025 😊. Als je de datum zo ziet staat is dat toch al behoorlijk dichtbij.

Ja, de winter in Dordrecht bevalt ons goed. Het is een fijne ligplaats in een sfeervol stadje met gezellige kerkklokken die ons elk half uur de tijd laten weten. Heel makkelijk om tijdens het thuiswerken tijdig teammeetings te starten of eindigen 😉.

Toch voelen we ons nu teveel woonboot en te weinig zeilboot, met de zeilen eraf en zonder makkelijk vaarwater dichtbij. Daarom hebben we het plan volgende winter een keer in Bru te blijven liggen met de zeilen erop. Met de verwachting dat we dan vaker gaan zeilen. We wonen per slot van rekening op een zeilboot 😉⛵️.