Meivakantie 2017 – Rondje Zuid-Nederland

In de eerste week van de meivakantie maken we een rondje om Zuid-Nederland. Het weer is er niet naar om naar de Wadden te gaan. Het wordt een rondje vanuit Bruinisse naar Cadzand, vervolgens naar Scheveningen en dan naar de Veerhaven in Rotterdam. Tot slot via Dordrecht langs het stukje grond van de Indian Summer en Willemstad weer terug naar Bruinisse. De hele week gezellig samen met de Indian Summer.

We vertrekken zaterdag 24 april en hebben een prachtige zeiltocht vanuit Bruinisse via Hansweert over de Westerschelde naar de nieuwe jachthaven van Cadzand. Een leuke plek om te liggen. De volgende dag maken we een fietstocht naar Knokke, een mooie Belgische stad langs de kust. Met leuke winkels dus we shoppen volop!

Op maandag 26 april maken we een mooie zeiltocht vanuit Cadzand naar Scheveningen. Uren achter elkaar met ruime wind in klavertje stand. Heerlijk zeilen. Als we in Scheveningen aankomen begint het daarna te regen. We gaan lekker uiteten bij de Japanner en met de tram terug. Die nacht waait het flink met als gevolg dat er de volgende dag een flinke zeegang staat ook al is de wind minder geworden.
We varen Scheveningen uit en denken dat het een kort eenvoudig tochtje naar Rotterdam wordt. Niets is minder waar. We hijssen de zeilen in de voorhaven en zeilen net de ingang van Scheveningen uit als we een raar geluid horen. Het blijkt het anker te zijn dat niet goed vastzit en naar beneden uitrolt. En dat in een flinke zeegang in de branding met zeilen op. Niet fijn!

In totaal rolt er 40 meter ketting uit en liggen we vast met het anker op 7 meter diepte. Toine gaat naar voren met de lierhendel en Eline en ik staan bij het stuur. Ik ben enorm geschrokken en toch wel wat in paniek. Mooi om te zien hoe rustig Eline blijft en mij helpt bij de stuurstand. Goed sturen naar de plek waar Toine naar toe wijst en dan kan Toine gelukkig zonder problemen het anker binnenhalen. Zo, dat hebben we ook weer gehad. Vervolgens nog ruim een uur halve wind met flinke golven naar de Maasmonding toe.

 

Vlak daarvoor halen we de zeilen binnen en daarna varen we alleen op de genua de hele Nieuwe Waterweg op door het havengebied van Rotterdam naar de Veerhaven dichtbij de Erasmusbrug. Een mooie tocht. De Veerhaven is ontzettend leuk om te liggen. We wilden hier altijd al een keer naar toe omdat we hier misschien over een paar jaar wel in de winter op de boot gaan wonen. Het is een kleine gezellige haven midden in het centrum. Je loopt zo overal naar toe. We moeten allemaal wel even van de schrik bekomen. Ook de Indian Summer is flink geschrokken van ons ankeravontuur. Natuurlijk maken Toine en Harald meteen een ankerbeveiliging. Dit zal ons niet nog eens overkomen! De volgende dag gaan we gezellig een dagje shoppen. Iedereen koopt wel wat. Zelfs Toine koopt behoorlijk wat kleren en mooie schoenen.

 

Op Koningsdag vertrekken we weer en varen we verder de Nieuwe Waterweg op door het centrum van Rotterdam, langs het Noordereiland en onder de Brienenoordbrug door. Dat past maar net met onze masthoogte. Vervolgens over de Nieuwe Maas en de Noord naar Dordrecht en Zwijndrecht. Daar komt Max, de broer van Harald, in zijn speedboat langs en Marinthe en Charley mogen mee. We zien ook het stuk grond waar ze een huis gaan laten bouwen. Een prachtige ligging aan het water met uitzicht op het oude Dordrecht.

We moeten even wachten op de bruggen, en dan door voor het laatste stuk op de motor naar Willemstad. Omdat het Koningsdag is kunnen we niet in de kom liggen, wel in de haven zelf. Ook daar gaan we weer shoppen en Madeleine en ik kopen leuke kleding.De laatste dag varen we via de sluizen over het Volkerak terug naar Bruinisse. Heerlijk zeilen, hoog aan de wind. We zijn voor ons doen niet zo ver geweest, maar vinden het een heerlijke vakantie.