‘Vreemdgaan’ in Belize

Van 25 februari t/m 4 maart verblijven we een weekje in Belize op een catamaran 404 met de naam Seaing Double. Dat voelt een beetje als vreemdgaan. We hebben bewust gekozen voor een cat om het vergelijk met de SeaQuest niet goed te kunnen maken. Het gaat ons deze week ook niet zozeer om het zeilen, maar meer om heerlijk op het water te zijn in een mooi gebied, met de vrijheid elke dag een ander mooi plekje te zoeken. En dat is helemaal gelukt!

 

Het is een fantastische week met een heerlijk verblijf op een ruime cat. Het weer is goed, lekker warm zonnetje, in het begin wat minder wind, later in de week wat meer wind. Regelmatig goed kunnen snorkelen, mooie ankerplekken, fantastische natuur en vriendelijke mensen. Belize is nog behoorlijk onderontwikkeld als zeilgebied. We komen andere charteraars en vertrekkers tegen, maar  niet veel. De vertrekkers komen vooral uit Canada en USA. Ook een paar Europeanen, geen bekenden voor ons. En maar één enkele charteraar. Dat maakt dat we of alleen op de ankerplaats zijn, of maar met een enkele andere boot.

 

Het zeilen op een cat is echt wel anders dan we gewend zijn. Met minder wind gaat het prima, maar met wat meer wind wordt het al snel hobbelig.

We starten in Placencia op de SunSail-basis. Van daaruit varen we naar Lark Cay, een eilandengroep dichtbij Plancencia met mangroven en mooi koraal. Daarna richting het buitenste rif naar Southwater Cay. Een heerlijke zeiltocht met rustig weer, door de ondieptes bij Blue Ground Range. Southwater Cay is een tropisch eilandje met palmbomen en ook weer mooi snorkelen. Helaas waait het de volgende dag te hard om bij het rif zelf te gaan snorkelen.

 

In een snelle zeiltocht van 2 uur varen we terug naar het zuiden naar Pelican Cay. Dat zijn weer eilandjes met mangroven, en een leuk eettentje op de kant. ‘Hide Away’, gerund door een Amerikaans gezin met een dochtertje van 4 jaar. Het blijft behoorlijk waaien en met een cat tegen de wind in hobbelen is niet zo fijn, daarom maar een kort tochtje naar North Long Cacoa Cay. Een prachtig klein eilandje met palmbomen waar we helemaal alleen liggen. Daarna via een lunchstop bij Wippari Cay terug naar Placencia. En de laatste dag gaan we met een river cruise mee de Monkey River op om het wild life van Belize te bekijken.

 

De proviand die we via SunSail hebben geregeld werkt heel goed. Met heerlijke ontbijtjes, lunches en vier keer avondeten op de boot. Daarnaast gaan we drie keer uiteten. Het is een heerlijk relaxed weekje gezellig samen met ons gezin.

De vliegreizen gaan ook prima. Drie vluchten, een lange vlucht van Amsterdam naar Atlanta USA, een vlucht van 2 uur van Atlanta naar Belize City, en als laatste een vlucht van een half uur met een heel klein vliegtuigje.