Maart 2009

De maand maart vliegt voorbij. Met druk bezette banen, het gezinsleven met sportactiviteiten en daarnaast de nodige uurtjes in de voorbereiding van de reis. We maken enorme stappen. Al het technische stuff wordt op de Brandaan geplaatst. De installateur monteert de windgenerator, een nieuw autopilotsysteem, het zonnepaneel, de SSB-radio, het RF2X-kastje, de AIS en diverse antennes (w.o. WIFI-antenne). Toine helpt twee dagen mee. Zo weet hij ook een beetje hoe de bedrading zit. We twijfelen nog over een watermaker. Voor de rest zijn we compleet. Nu nog wachten op de ter water lating voordat we alles kunnen testen, en dat staat helaas pas voor 21 april gepland. Nog even geduld hebben.

Op 8 maart komen Daniël en Monica met hun twee jongste kinderen van de Valentijn bij ons op bezoek. Erg gezellig en veel bij te kletsen. Een week later zien we elkaar opnieuw op een ‘vertrekkers’-bijeenkomst met wel 10 boten met kinderen, georganiseerd door Annelies Wichers. Op een perfecte locatie in haar bedrijfspand (naaiatelier) aan het IJ. Iedereen neemt wat lekkers te eten en drinken mee. Kinderen kunnen er naar harte lust spelen, buiten of in het atelier met lapjes, karton en lijm. Leeftijden variëeren tussen de 6 maanden en 16 jaar. Wij als volwassenen hebben ruim te tijd om bij te kletsen en allerlei wetenswaardigheden uit te wisselen. Zo krijgen we uitgebreide informatie over een medical kit van arts Wierd en apotheker Adam, inclusief les in het hechten (op een lapje stof). De Pjötter maakt ons ‘lekker’ om nog noordelijker dan Newport te gaan richting de grens met Canada.

En nog een week later zien we de meesten weer op 21 maart op de officiële vertrekkersbijeenkomst georganiseerd door Zeilen, in de Dromedaris van Enhuizen. Ook daar krijgen we weer een enorme lading informatie op ons af. Toch ook weer een paar nieuwe dingen die ons aan het denken zetten. Toch maar wel de watermaker? We krijgen een SSB-radioles voor dummies en nog flink wat andere tips voor verzekeringen, ankergerei, en zeilreparaties. Ook erg leuk om uitgebreid kennis te maken met Ellen van de Barbarossa.

Op woensdag 18 maart horen we opeens dat er een gaatje is in de planning van de werf en dat we een week later rond 25 maart al in het water kunnen. Holladié, maar daarom wel snel de agenda’s voor vrijdag 18 maart vrij geveegd om het onderwaterschip in de antifouling te zetten. Zo gezegd, zo gedaan.Op vrijdag 25 maart ligt de Brandaan geverfd en blinkend van het waxen weer in het water. Binnen en bovenop is het nog een rommeltje; dat maken we het eerstvolgende weekend met beter weer wel schoon.