Zomervakantie 2020 – deel 2 – rondje Seeland Denemarken

De twee weken in Denemarken samen met de meiden zijn heerlijk. We varen een rondje met de klok mee rondom het grote eiland Seeland, met als eindbestemming Kopenhagen. Denemarken verrast ons positief en overtreft onze verwachting👍👍. Vanuit een eerder bezoek in 2012 aan de Kleine Belt hadden we Denemarken als vakantieland afgeschreven 😉. Niet vanwege het zeilen, dat is top in de Oostzee, maar vanwege de saaiheid op het land. We ervaren dat deze vakantie heel anders. De kleinere eilandjes zijn heel leuk om te wandelen en vooral om te fietsen. We maken dan ook veel gebruik van onze fijne Brompton’s! De dorpjes hebben gezellige havens, de bezoekende boten zijn vooral Deens. Ook wel wat Duitsers, een enkele Zweed maar weinig Nederlanders. Dat heeft vast met corona te maken maar geeft daardoor wel meer een Deense sfeer. Het stadje Helsingør heeft een mooie bosrijke omgeving en Kopenhagen is een prachtige stad met veel groen, mooie gekleurde huizen en een ontspannen sfeer. We merken bijna niets van corona, behalve dat het wellicht wat rustiger is. De Denen zijn er heel relaxed over en nergens zien we mondkapjes. De mensen zijn vriendelijk, de supermarkten goed gevuld met gezonde en biologische producten en in de restaurantjes waar wij hebben gegeten was het echt voortreffelijk eten … ‘sterren kwaliteit’ 😋.

Terwijl we volop genieten van de vakantie zitten we ook in een soort ‘niemandsland’. Door de verkoop van ons huis waarvoor vanaf de eerste dag een biedingsproces start wat helaas op de laatste dag van deze twee weken wordt afgebroken door de andere partij. Door de onbekende periode hierna met de verbouwing van de boot bij de werf in Zweden en wat gaan wij doen in die periode? Daar blijven of naar huis? De eerste dagen bij Marinthe door de abrupte overgang van weken heel hard werken en veel waardering krijgen en nu opeens tot stilstand komen en hierna een onbekende en nog moeilijk voor te stellen periode op kamers in Maastricht met onzekerheid over de introductie vanwege corona. Eigenlijk is alleen Eline’s situatie stabiel en bekend ☺️.

De afstanden die we varen zijn voor ons doen kort zonder nachten varen en de druk van op tijd terug te moeten zijn in Bruinisse. Het weer is fantastisch met veel zon en een lekkere temperatuur, zo tussen de 20 en 25C. De SeaQuest staat op de ‘zomer’-stand met het kapje neer en de bimini op. Ik lees veel mooie boeken (Zwarte schuur – Oek de Jong, Zonder publiek – Marjolein Beumer, Viktor – Judith Fanto en Op het geniale af – Benedict Wells). We spelen elke avond een kaartspel (afwisselend harten jagen, canasta en boerenbridge) en soms Kolonisten van Catan. Naast leuke haventjes liggen we regelmatig op een mooie plek voor anker en we maken heel veel gebruik van Joe Jr waardoor we ook op de boot altijd heerlijk eten (met vlees en vis van de Sligro uit Tilburg 😃). Wat eten betreft hebben we het in een zomervakantie nog nooit zo goed gehad 😊👍.
Al met al een hele mooie vakantie waar we alle vier met heel veel plezier op terugkijken.

Overnachtingsplaatsen:
Haven: 11
Anker: 5

Het verslag van dag tot dag …

De meiden komen na wat vertraging in het begin van de avond aan op het station van Warnemünde, vlak naast het veerbootje waarmee we naar de jachthaven moeten. Erg leuk om ze weer aan boord te hebben 😊. We gaan voor de gelegenheid maar meteen lekker uiteten bij het steakhouse in de jachthaven en kletsen bij over hun belevenissen van de afgelopen week.

 

Er trekt een frontje over met stormachtige wind, dus we blijven nog een dagje liggen. Dan kunnen de meiden ook even bijkomen van de lange treinreis. Met Marinthe ga ik gezellig winkelen. Ze koopt een mooi horloge. In Duitsland zijn in winkels inmiddels mondkapjes verplicht, dat is voor mij voor het eerst 😷. Met Eline loop ik in stormachtige wind naar de zeehondenopvang in de haven, maar die zit helemaal volgeboekt. ‘s Avonds gaan we heerlijk uiteten in het visrestaurant in de jachthaven.

Welk rondje gaan we doen? Via Noord-Duitsland, Bornholm en Zuid-Zweden of in Denemarken rondom het eiland Seeland waar Kopenhagen op ligt? Democratisch besluiten voor het laatste. Dat is wat minder varen in beschutter water en korter doordat we kunnen stoppen in Kopenhagen en van daaruit de meiden met de auto en veerboot terugbrengen naar de trein in Rostock. We maken volop gebruik van de informatieve Vaarwijzer van René Vleut👍.

In de ochtend doen Toine en ik met de fietsjes boodschappen bij een grote supermarkt iets verderop. Aan het eind vd ochtend is de wind gaan liggen tot bft 4-5 en varen we uit na eerst nog even getankt te hebben. De 45 nm naar Hesnæs in Denemarken is aan de wind op 60 graden, in het begin relaxed zeilen en later pittig met bft 5-6 en wat zeegang.
Hesnæs is een kleine haven in een bosrijke omgeving met maar een paar huisjes en verder niets in de buurt. Er is een prima beschutte ankerplek net buiten de haven. Met de bijboot gaan we na het eten even in het haventje kijken. Gelukkig dat we hier niet liggen want het stinkt er behoorlijk naar rot zeewier of zo.

Het is 35 nm varen naar Femø, een leuk eilandje in het Smålands vaarwater. Met lichte tegenwind varen we op de motor, onder twee hoge bruggen door, met gezellig wat andere boten om ons heen. Ook Femø is een kleine haven en er is voor ons geen plaats meer zo aan het eind van de middag. Maar met deze rustige wind kunnen we prima voor anker naast de haveningang en dat ligt wel zo leuk. We drinken de fles rosé die we van de Nelson hadden gekregen en eten heerlijke Canadian beef en warme chocoladetaartjes van Joe Jr. Het is een mooie rustige avond met een bijna volle maan aan een heldere sterrenhemel.

 

De volgende ochtend varen we om 10 uur het haventje binnen en dan is er wel plaats voor ons, helemaal in de hoek, want er zijn al heel wat boten uitgevaren. We maken een fietstocht over het hele eiland, heuvels op en af met veel graanvelden en mooie geel en wit gekleurde huisjes. Wij op onze eigen fietsen en de meiden op gehuurde fietsen. We eindigen met een lunch in het zonnetje met frietjes 😉 en wat Deense specialiteiten, zoals haring.
Als we terugkomen bij de boot liggen we helemaal dichtgebouwd met boten om ons heen en staan er veel mensen op de kant bij het dranktentje vlak naast onze boot. Ook speelt er een muziekbandje met wat oude mannen niet al te mooie muziek 😅. De muziek uit de box vlakbij onze boot in de pauzes is meer ons genre, alleen een beetje hard. Eline en ik gaan naar het strand naast de haven en Toine en Marinthe kijken de kwalificatie van de F1 in de drukte en het lawaai om hen heen. Normaal zou dit weekend het jaarlijkse jazz festival zijn op het grasveld iets verderop horen we van de buren, maar dat gaat niet door vanwege corona. Kennelijk is dit een reactie van een groep Denen op corona, die zich geheel niet aan de corona regels houdend lekker vol hijsen met wijn en bier met luide muziek erbij. Hoe lang gaat dit duren? Zo tussen 18 en 19 uur gaat de biertent gelukkig dicht, loopt het terrein weer helemaal leeg en vertrekt iedereen met de veerboot (ook degene van wie de muziekbox is). De rust is wedergekeerd 😃.

 

We zeilen 6 nm door naar het volgende eilandje Vejrø. Een privé eilandje met een prima jachthaven en een heerlijk restaurant waar ze alleen maar producten van het eiland zelf gebruiken. Eline en ik maken een mooie wandeling van 1,5 uur het hele eiland rond en eten tussendoor veel door ons zelf geplukte rijpe bramen 😋. We komen ook langs het vliegveldje en de kassen waar de producten worden verbouwd. We eindigen op het strandje vlak bij de jachthaven en nemen zelfs even een duik in het koude water. Toine en Marinthe kijken de F1 die vooral aan het einde op absurde wijze tot een mooie 2e plaats voor Max leidt. ‘s Avonds gaan we heerlijk uiteten, sterren kwaliteit, met een leuke jonge Deense ober die ons uitleg geeft over het eiland. De eigenaar is een Deense bankier die er jaarlijks geld (1,5 milj?) bijlegt, en als doel heeft klimaatneutraal en met plaatselijke producten een kleinschalig hotel, restaurant en jachthaven te exploiteren. Echt een hele leuke ambience en heerlijk eten met lekkere wijnen, zoals ook de zoete kersenwijn bij het dessert 👍.

 

We varen 50 nm door de grote Belt naar Korshavn. Op de motor met hele lichte tegenwind, wederom onder een grote brug door. Vlak voor de brug vliegen twee straaljagers heel laag stuntend over ons heen, wat een spektakel.
Tijdens het varen krijgen we een bod op onze laatste openstaande marktplaats advertentie (leren Rolf Benz stoel) en via Dennis regelen we dat de kopers de stoel meteen kunnen ophalen 😀.
Korshavn is een grote beschutte ankerbaai midden in de natuur. We eten heerlijke zalm op een houten plankje van Joe Jr met marshmallows toe. Na het eten roeien we naar de kant en maken een leuke wandeling in het zonnetje naar de 25m hoge kliffen van Fyns Hoved.

 

We doen rustig aan en laten de meiden lekker uitslapen. De 15 nm naar Samsø is heerlijk zeilen met halve wind bft 3. De jachthaven in het plaatsje Ballen is een gezellig volle haven, beetje zoals Vlieland in de zomer. Wij liggen als derde naast een aardig Duits stel met een Contest 43 uit Hindeloopen. Naast ons komen nog drie boten liggen met vlak naast ons de Water Queen met een jong Deens stel die we ook al op Femø en Vejro hadden gezien en gesproken. Wederom eten we heerlijk van Joe Jr. Dit keer lamsfilet met broccoli en champignons. Zoals altijd besluiten we de avond met een spelletje kaart en dit keer ook met Kolonisten van Catan.

 

We blijven een dagje op Samsø. In de ochtend is er eerst nog wat regen en hardere wind. Als het droog is stappen we op de fietsen voor een tocht van ruim 20 km heuvel op en af naar de vuurtoren op de zuidpunt. Op de heenweg tegen de wind in en op de terugweg hebben we gelukkig wind mee. Behalve voor Toine want die krijgt 1 km voor de vuurtoren een lekke band 😥. Nou was het weggetje met grote scherpe stenen ook wel wat teveel gevraagd van onze Brompton’s. We lopen een stukje naar de grote weg en daar bellen we een taxi die Toine komt halen. De meiden en ik fietsen nog maar even door naar de vuurtoren. Daar kunnen we in met een mooi uitzicht. Eenmaal terug voelen we de beentjes wel. Op aanraden van onze Duitse buren gaan we eten bij een restaurantje met een 3-gangen keuze menu alleen in het Deens. Het is wederom bijzonder lekker eten.

 

We vertrekken 8.00 uur met veel andere boten en varen 60 nm naar Gillejeje. Door het ondiepe gebied van het Sjællands Rev langs de noordkant van Seeland. Het is heerlijk zeilen, halve wind bft 2-4, met drie uurtjes in het midden van de tocht op de motor met te weinig wind. We varen de hele tijd gelijk op met de Water Queen (dat is een snelle slanke 43 ft boot). Als het iets harder waait zeilen wij ze eruit, als het onder de 10 knopen waait halen zij ons weer in. Ook bij Gillejeje is een stukje voor de haveningang een mooie ankerplek onder een hoge stijle wand. Dan is onze keuze snel gemaakt, we gooien het anker neer en nemen afscheid van de Water Queen. Ook nu eten we weer van Joe Jr, dit keer een hamburger met marshmallows toe. Vanaf de ankerplaats hebben we uitzicht op de westkust van Zweden.

 

We gaan weer een stukje verder, 12 nm naar Helsingør op de noord-oost punt van Seeland met van daaruit de kortste afstand naar Zweden zonder brug en veel veerboten. Helsingør heeft een grote jachthaven met uitzicht op het kasteel en een strand er vlak naast. Na een lekkere lunch op de boot gaan we het kasteel bekijken. Wat een mooie locatie, met uitzicht op Zweden en de vele veerboten en zeilboten die op dit smalle stukje water varen. We lopen in het kasteel rond, binnen en buiten, met her en der een optreden van toneelspelers die iets van Hamlet opvoeren. Aan het eind van de middag heeft Toine een call voor z’n werk en gaan de meiden en ik naar het strand. Heerlijk om even af te koelen in het water. Ik val zelfs even in slaap ☺️. Tot lang in de avond zitten we buiten canasta te spelen.

 

We blijven een dagje in Helsingør. Nu zo in het weekend is het toch te druk op onze volgende stop. Ik ga op de fiets flink wat boodschappen doen en draai vier wasmachines. Met dit warme weer en het windje is de was zo droog 😃. De meiden gaan naar het strand. In de middag maken Toine en ik een mooie fietstocht van 25 km door een heel mooi beukenbos en langs de kust.
Toine heeft via Airbnb een prachtig vakantiehuis in Zweden gevonden dichtbij de werf met een mooi uitzicht op het water. Vast een prima plek om een paar weken te wonen en werken. Eerst was het niet mogelijk, want alles was al afgesloten voor het seizoen. Maar toen we onze situatie uitlegden kon het toch. We hebben de huur van 17 aug tot 21 sept vastgelegd 😃. We eten weer heerlijk van Joe Jr. Dit keer eend gemarineerd met Chinese 5-kruiden. Mmmm. Een heerlijk dagje zo!

 

Op zondag gaan we weer een stukje verder naar het Zweedse eilandje Ven dat midden in de Sont ligt. De kleine haven ligt bomvol maar ten zuiden ervan is een grote ankerbaai waar het prima ligt met deze wind. Dat zelfde denken veel andere boten. Het is warm en we plonzen lekker in het water om af te koelen. Dankzij de goede 4G antenne die Toine afgelopen winter heeft geïnstalleerd kunnen we prima de F1 kijken terwijl we op onze telefoons een hele dunne verbinding hebben. Mooie race met een verrassende eerste plaats voor Max 👍. Aan het eind van de middag vertrekken bijna alle boten weer terug naar hun thuishaven, vast voor een nieuwe werkweek. Wij blijven met drie andere boten liggen en eten nog maar een keer de heerlijke Canadian beef van Joe Jr met warme chocoladetaartjes toe 😊.

 

We doen het rustig aan en varen aan het begin van de middag het laatste stukje met de meiden 12 nm van Ven naar Kopenhagen. Op de motor want er staat te weinig wind. Toine gaat weer aan het werk deze laatste week en zit regelmatig in calls. Dat kan gelukkig op afstand met de goede wifi aan boord. We vinden een prachtige plek door het bruggetje in de smalle Cristianshavn. Tussen oude gekleurde huizen en met veel rondvaartboten en kleine bootjes die genietend van het mooie weer met drank en eten langsvaren. Cristiania was vroeger een hippie buurt en is nog steeds een vrijstaatje waar wiet legaal verkocht mag worden en waar veel excentriek geklede mensen rondlopen. Zo hebben we heel wat te zien vanuit ons privé ‘terras’. We eten super goede sushi door de meiden gehaald in een sushi tentje iets verderop. Tot laat in de avond zitten er mensen op bankjes naast onze boot. Een gezellige boel in dit mooie weer.

 

Kopenhagen verkennen we op de fiets. Het is een fietsstad bij uitstek met overal mooie brede fietspaden. In de ochtend heeft Toine nog wat calls en gaan de meiden en ik wat shoppen. Tijdens de lunch in Nyhavn sluit Toine weer aan. We fietsen daarna naar de zeemeermin op het rotsblok. Daar waren we bij binnenkomst ook al langs gevaren, maar ze is maar erg klein en kijkt naar de stad. Via een omweg door mooie wijken en langs een groot park zijn we weer terug bij de boot. In de namiddag zetten we onze verkenning van de stad voort met de bijboot. Achter alle andere bootjes aan maken we een tocht van een uur door de grachten onder het genot van wat wijn, brood en kaas. Alle kades zitten vol met zonnende en zwemmende jongeren. Leuk om ook zo vanaf het water de stad te zien!

 

De laatste dag met de meiden breekt aan. We rijden met een gehuurde auto via Møns Klint naar de veerboot in Gedser. Møns Klint is een nationaal park met hoge stijle kalkrotsen en een beukenbos op het eiland Møns. Een prima stop zo halverwege. We maken een leuke afwisselende wandeling, eerst langs de rand van de kliffen door het dichte bos. Vervolgens 495 treden af en langs het strand onder de rotsen weer terug. Tot slot weer 495 treden omhoog. Super leuk!
Eerst hadden we het idee om samen met de meiden de veerboot naar Rostock te nemen en ‘s avonds met ons tweetjes weer terug. Maar dat is wel erg veel reizen en dan moeten we zo haasten. We doen het bij Møns Klint lekker rustig aan ook vanwege calls van Toine en rijden daarna door naar Gedser met het idee dat de meiden de boot van 18 uur nemen. Als we om 15.45 uur in Gedser aankomen blijkt de veerboot van 15.30 uur er nog te liggen. We kopen kaartjes en de meiden kunnen nog net mee als ze rennen. Een minuut later wordt de voetgangersbrug afgekoppeld. Dat is wel een beetje een snel en abrupt afscheid, maar wel zo goed, want in Gedser is nou ook weer niet zoveel te doen. Een nieuwe fase zonder de meiden breekt aan 😢. Wie weet wanneer we elkaar weer zien. Dat zou best pas over 5 weken kunnen zijn. Zij varen naar Rostock in de tijd dat wij terugrijden naar Kopenhagen. Nadat Toine de auto heeft ingeleverd gaan we heerlijk uiteten bij het Italiaanse tentje met uitzicht op onze boot. We eten wederom heerlijk met lekkere wijn, buiten aan een klein tafeltje, met twee gezellige Deense mannen naast ons waar we een leuk gesprek mee voeren. Kopenhagen is echt een super leuke stad en helemaal niet druk. Maar dat komt door corona horen we van de Deense mannen. Zonder corona zou de stad overlopen van toeristen. Hebben we net zoals in het voorjaar in Rome dus nu ook weer geluk dankzij corona. Wat voelen we ons bevoorrecht 😊😊.

 

De meiden hebben een prima nachtje in een hotel in Rostock gehad en zitten nu in de trein op weg naar huis. Wij zijn vanmorgen vroeg vertrokken naar Zweden. Op weg naar een nieuw avontuur!