Nova Scotia – Halifax samen met de Dutch

We blijven een week in Halifax en dat bevalt heel goed. We liggen in een leuke jachthaven met hele aardige mensen, een lekker restaurantje en veel bedrijvigheid. Zeilwedstrijden vlak voor onze neus, boten die na de winter weer het water ingaan en opgetuigd worden en regelmatig wordt er zeilles gegeven in kleine bootjes. Ook ligt de Dutch hier met Sebastian, Rhiannon, Emma en Macsen. We kennen hen van ons vorige rondje Atlantic, toen zijn we twee weken met elkaar opgetrokken langs de oostkust van Amerika. Toevallig dat we allebei 8 jaar later weer met de boot op reis zijn en elkaar weer tegen komen. Heel gezellig!

 

De eerste helft van de week is het prima weer om door te varen, maar we willen hier graag een paar dagen blijven (ook om op zondag de Formule 1 te kunnen kijken op verzoek van Marinthe 😉). Bovendien hebben we geen haast om naar het noorden te varen want het ijs is nog niet weg rondom Newfoundland. De laatste helft van de week trekken er twee lage druk gebieden over die we willen afwachten. En voor je het weet is er zo een week voorbij. 

 

Over het algemeen is het best mooi weer. Regelmatig zon, één ‘hele’ warme dag (25 graden) en een dag later één hele koude dag (8 graden met veel wind). Toine loopt meestal in korte broek rond, maar heeft het af en toe echt koud 😅. De meiden en ik altijd in lange broek en meestal met een sweater. We zijn erg blij met de verwarming in de boot. Die houdt het binnen heerlijk op temperatuur. 

Toine is veel aan het klussen. Hij werkt stap voor stap een hele lijst af met daarop de volgende punten:

  • Elektrische voeding van het netwerk aangepast met de hoop dat daardoor het af en toe van ‘track’ afspringen op de E120 is opgelost (is niet zo weten we inmiddels). 
  • Teakdek voorzien van boracol. 
  • Swivels in de top van genua en kotter preventief smeren (zodat deze bij inrollen genua en kotter niet blijven steken). 
  • Bij deze preventieve actie verbuigt de grote genua lier (bij het hijssen van de genua) en dat kost ons bijna een nieuwe genua-lier 😢. 
  • Provisorisch repareren van de genua-lier. Gaat gelukkig goed, want een nieuwe is prijzig en niet tijdig leverbaar. 
  • Houten blokjes tussen anker en ankerrol zodat het anker echt goed vast ligt tijdens het zeilen. 
  • Nieuw display van de Kabola verwarming monteren op schakelpaneel zodat we altijd de status van de Kabola verwarming goed kunnen zien. 

 

Eline is lekker actief en gaat een keer hardlopen en drie keer ruim 1,5 uur zwemmen in het 50-meter bad in de stad. Op zaterdag gaat ze zeilen in het kleine dingy zeilbootje van de Dutch samen met Emma en Macsen. We huren een auto zodat we makkelijk de stad in kunnen en boodschappen kunnen doen. Als Eline zwemt loop ik in de stad rond. Marinthe vermaakt zich vooral met ipad en wifi. In de boot, maar ook regelmatig in de zitruimte in de hal van het restaurant want daar is de wifi beter 😊. Eline en ik maken ook nog een mooie wandeling langs de kust met mooi weer. De meiden pakken regelmatig een uurtje samen om natuurkunde VWO 5 te herhalen. Ik maak gebruik van de wasmachine en droger van de jachthaven voor het wassen van beddengoed en handdoeken.

 

We trekken regelmatig met de Dutch op, vooral in de avonden. We gaan twee keer samen uiteten, we eten een keer bij de Dutch aan boord en zij een keer bij ons. Op zondagmiddag kijken we samen de Formule 1 bij ons. De race zelf is niet zo heel spectaculair, maar wel leuk om in gezelschap live te zien. We hebben elkaar veel te vertellen over zeilen, langere reizen en (tijdelijk) in het buitenland wonen. Gezellige momenten met gemeenschappelijke ervaringen en de wijze waarop we hiermee om gaan.

De Dutch is het afgelopen jaar vanuit NL via het Caribisch gebied naar Halifax gevaren met het plan hier een paar jaar te gaan wonen. Rhiannon is Canadees en haar ouders wonen hier in de buurt. De eerste avond dat we elkaar zien hebben ze net te horen gekregen dat hun bod op een prachtig huis is geaccepteerd. Het huis kunnen we zien vanuit de jachthaven. Ze hebben hun banen in NL opgezegd en tot nu toe alleen een huis en een school voor de kinderen geregeld. De komende twee maanden willen ze met hun boot verder naar het noorden op vakantie voordat medio augustus de scholen in Halifax beginnen. En daarna zien ze wel verder. Wat een mooi en stoer avontuur!!!

 

We gaan ook een middagje karten (tip van de Dutch). We rijden drie heats en worden allemaal steeds sneller. Toine, Eline en Marinthe hebben elk een snelste ronde in een heat gereden. Ik was altijd laatste, maar ben elke heat wel steeds sneller gaan rijden 😅. 

De dag dat in Nederland voor alle eindexamen kandidaten bekend wordt of ze geslaagd zijn heeft Eline het wat moeilijker. Ze is natuurlijk heel blij voor de geslaagden maar beseft des te meer dat zij nog een jaar moet wachten. Gelukkig beseft ze ook goed dat ze daarvoor in de plaats heel veel andere mooie ervaringen heeft gekregen. 

Gisterochtend zijn we vertrokken uit Halifax voor een tocht van 140 nm in 24 uur naar de ankerbaai van Arichat verder naar het noord-oosten op Nova Scotia. Ongeveer de helft zeilen en de helft op de motor met een blauwe lucht, warme zon en in de nacht een heldere sterrenhemel. De zeetemperaruur is nog maar 3,5 graad. De ruimtes in de luiken onder de vloer zijn daardoor extra koelkasten voor drinken en groentes 😉.

 

We liggen voor anker in een prachtige baai met mooie natuur, heerlijk beschut en helemaal niemand om ons heen. Achter een klein eilandje waar we net op de kant een hertje zagen lopen. De Dutch is een dagje later vertrokken. Wie weet zien we ze nog in deze omgeving. 

Morgen zouden we verder kunnen maar maandag moeten we beschut liggen omdat er dan een diep laagje voorbij komt met stormachtige wind. Grote kans dat we tot dan hier blijven liggen. Vanaf dinsdag lijkt zich ruim een week lang een mooie weervenster te ontwikkelen om vanaf hier naar de Azoren te varen. Er ligt nu nog teveel ijs ten oosten en noord-oosten van Newfoundland om naar IJsland te gaan. Dit weervenster lijkt vrij uniek en heel aantrekkelijk om gebruik van te maken. We zullen zien de komende dagen!