Zomervakantie 2011 deel 1 – Via Schotland naar west-Noorwegen

Tja, wat doe je als je graag naar west-Noorwegen wilt en de eerste week van de vakantie staat de wind tegen als we er rechtstreeks naar toe zouden varen …. nou, dan maak je toch gewoon een ‘omweggetje’ via oost-Schotland? Een omweg van zo’n 200 mijl (vd in totaal 690 mijl) …. best veel , maar wel met heel rustig en lekker zonnig weer. Dus voor ons een prima relaxte manier om de vakantie te starten.

 

Niet de eerste uurtjes als we op zaterdag 9 juli rond 14.00 uur Roompot uit naar buiten varen door de Geul van Banjaard naar het noord-westen. Dan krijgen we nog even windkracht 7 voor onze kiezen met bijbehorende golven. We merken dat dit geestelijk geen enkel probleem is na al die mijlen ervaring op zee, maar fysiek als eerste stukje wel (na een jaartje ‘stilzitten’;-)). We duiken dan ook allemaal zonder eten vroeg het bed in. Marinthe nadat ze al haar eten er uit heeft gegooid. Eline en ik redden het met een pil, en Toine door rustig buiten te blijven zitten. Ach, in de nacht valt de wind zo goed als weg, en de rest van de tocht naar Peterhead, Schotland varen we op de motor. Met bijna de hele tijd zon en heel weinig wind. Alleen de laatste paar uurtjes staat de wind iets harder tegen en is het wat oncomfortabel. We doen precies 3 etmalen over de 400 mijl.

Dinsdagmorgen 12 juli lopen we Peterhead aan, op het puntje van oost-Schotland iets boven Aberdeen. Een prima jachthaven met alleen maar ‘lange afstandzeilers’ uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en de UK zelf. Nog steeds is het zonnig want er ligt voor de verandering een hoge drukgebied boven Schotland. Daardoor zullen we de komende dagen ook rustig en zonnig weer houden. En dat terwijl het in Nederland herfstachtig weer is met veel wind en regen.

 

We blijven twee dagen in Peterhead, huren een dagje een autootje en verkennen dit deel van Schotland. Erg mooi, met hoge kliffen langs de kust, kleine boerendorpjes, bossen en akkervelden. Op donderdag 14 juli vertrekken we voor de tocht van 280 mijl naar Bergen in Noorwegen. Ook nu hebben we weer heel rustig weer, veel zon, heel weinig wind en doen we alles op de motor op de laatste paar uur voor de kust van Noorwegen na. Ach, best relaxed zo … boekje lezen in de zon, film kijlken, lekker eten van borden op tafel. En een prachtige dolfijnenshow ergens halverwege met zo’n 10 hele grote dolfijnen die wel 20 min lang voor de boeg meezwemmen. Dat blijft een prachtig gezicht en zo groot hadden we ze nog nooit gezien.

Tussen Schotland en Noorwegen komen we voornamelijk boorplatforms tegen en bijna geen enkel schip. Alleen vlak voor de kust van Noorwegen wordt het weer wat drukker. En zo komt het dat we precies een week na ons vertrek, met de eerste week bijna alleen maar zon, Bergen aanlopen.