Op eigen kiel in New York!

Tja, en dan zijn we opeens zomaar op eigen kiel in New York. Wat een fantastische ervaring!!! Voor het vertrek was dit altijd al een grote mijlpaal, maar nog zover weg. En nu zijn we er dan echt, met de Brandaan, na ruim 9000 mijl gevaren te hebben. Yes!!! We did it!!! New York is een fantastische stad. Toine en ik zijn er beiden al eerder geweest, ik voor het eerst toen ik 15 jaar was, maar Eline en Marinthe nog nooit. Een week lang liggen we aan een mooring op de Hudson Rivier ter hoogte van het Central Park; 79th street. Een prachtige plek voor slechts $30 per nacht …’in ons eigen huisje’ … een betere plaats is er hier niet te vinden!

Meestal gaan we pas na de lunch de stad in met drie keer tot erg laat in de avond. De ochtenden brengen we in rust op de boot door. We doen dan wat schoolwerk en regelen andere praktische zaken zoals voorbereiding oversteek. Ook zijn we al een beetje bezig met het werk dat we gaan doen na terugkomst (Mira krijgt een mail van Jack met info over een eerste klus, en voor Toine komt donderdags René Steenvoorden op bezoek die toevallig in New York is voor zaken). Wel een beetje behelpen met internet, want een goed WIFI-net is hier, off all places, vreemd genoeg niet te vinden. De meiden zijn begonnen met een fotoplakboek van de hele reis en dat geeft ze de nodige uurtjes vermaak.

We kopen een weekkaart voor de metro en rijden zo heel wat ‘onder’ Manhattan af. Meestal zoeken de meiden de route uit en dat is een groot succes. Het leidt niet altijd tot de kortste weg maar dat is juist leuk. Overdag zie je bijna geen kinderen in de stad (die zitten natuurlijk allemaal op school). We hebben zelfs een keer in de metro twee mensen tegen elkaar horen zeggen ‘die kinderen horen toch eigenlijk op school te zitten?’

Terug naar waar het vorige verslag eindigde … de twee dagen in Cape May zijn leuk. We liggen in een familie-jachthaven en kunnen fietsen huren. Zo zitten we weer eens met z’n vieren op een fiets … erg leuk om zo het stadje en de omgeving te verkennen. Cape May is een oud stadje met mooie oude huizen, veel hotelletjes en een lang zandstrand dat ons een beetje aan België doet denken. Leuke sfeer en aardige mensen. De laatste avond gaan we naar een bijzonder restaurant, het ‘Lobster House’. Mensen komen van mijlen ver, reserveren is niet mogelijk, met als gevolg dat er vaak wachttijden van meer dan een uur zijn voordat je aan tafel kan. Dat willen wij ook wel eens meemaken, maar wij kunnen gelukkig (met een pacer) op eigen boot wachten. Het eten is er inderdaad heel erg lekker. Op zondag (16 mei) vertrekken we met hoog water vlak na het ontbijt voor een tocht van 26 uur vlak langs de kust van New Yersey richting New York. Weinig wind en vlakke zee, dus veel motoren. Vlak na zonsopgang komt de skyline van Manhattan in zicht. Enkele uren later varen we onder de Verrazano Bridge door naar het Vrijheidsbeeld. Toine stapt in de bijboot en maakt foto’s van de Brandaan met op de achtergrond het vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan. Die eerste dag lopen we kort de stad in om wat sfeer op te snuizen, en we bezoeken de top van het Rockefeller Centre (een na hoogste gebouw van New York), met een mooi uitzicht over de hele stad. Zo hebben de meiden meteen een goed idee hoe groot (en hoog!) NY is.

Dinsdag (18 mei) is zowaar weer eens regendag! Al weer lang geleden! We zetten de kuiptent op, en zo hebben we het in de boot lekker warm en droog. Vlak voor de lunch vertrekken we toch de stad in, met de metro naar Chinatown voor een lekkere lunch bij een tl-balk (sfeerloos maar heerlijk eten!) chinees. Daarna gewapend met paraplu’s wat bezoekjes aan grote speelgoedwinkels. Avondeten doen we lekker knus op de boot want het blijft maar regenen. De dag erna is het nog steeds fris, maar gelukkig wel weer droog. De middag brengen we door in het American Museum of Natural History; een enorm groot museum, prachtig ingericht. Het verhaal van het ontstaan van de aarden, vulkanen en aardbevingen worden er prachtig uitgebeeld, enorm veel opgezette dieren en als hoogtepunt skelletten van gigantisch grote dinosaurussen.

We vinden bij toeval een heerlijk restaurant met lekkere shashimi en gegrilde vis. Daarna de metro in richting het (nieuwe) Yankee Stadium voor een baseball-wedstrijd van de Yankees tegen de Tampa Rays samen met 54.000 andere New Yorkers. Wat een enorme belevenis! De Yankees bakken er niet veel van, maar de Rays spelen een hele mooie wedstrijd. Het einde zakt helemaal in tot in de laatste inning (hele stadion is al leeggelopen) als de Yankees bijna nog helemaal terugkomen. Voor de meiden ook echt genieten. Pas laat zijn we weer terug op de boot, daarom slapen we de volgende dag lekker uit.

Gelukkig is het weer warm en zonnig! Rond de lunch komt René Steenvoorden naar onze boot. Leuk om hem hier te ontmoeten en wat te filosoferen over Toine’s nieuwe rol vanaf september. Als animatie worden we twee keer bezocht door de coast guard! Een keer met de melding dat we ons moeten melden (…); we krijgen drie telefoonnummers die allemaal niet bestaan. De tweede keer met een soort oorlogsboot en 8 stoer kijkende mannen die na bekijken van onze paspoorten, cruising permit en bootpapieren besluiten dat we alles netjes op orde hebben. De grap is dat we dit over onszelf hebben afgeroepen; bij aankomst in een nieuwe plaats moeten we ons altijd melden en hebben per ongeluk het nummer gedraaid van de Coast Guard New York (ipv Coast Guard border protection). Ze zijn hier natuurlijk al een beetje extra voorzichtig, zeker na Times Square bom dus dan moet zo’n gevaarlijke Nederlandse boot met familie wel even doorgelicht worden. Ach voor René ook wel even leuk om te zien dat een jaar cruisen echt niet alleen maar zon, strand en relaxen is! Ook soms gewoon stevige bureaucratie, het lijkt wel werk …
Als ze eindelijk weg zijn gaan we met René in een prima restaurant eten voordat hij weer terugvliegt naar Amsterdam. Wij gaan daarna nog ‘even’ naar het Empire State Building. Nou dat ‘even’ wordt wel een paar uur … er is ruim een uur wachttijd om bovenop te komen. Maar dan is het uitzicht ook wel schitterend zo ’s avonds met allemaal lichtjes om ons heen. Ook voor de meiden weer een (letterlijk!) hoogtepunt.

Opvallend in deze grote stad is dat we ons geen moment onveilig voelen, we zien geen enkele criminaliteit om ons heen! Kunnen we in Nederland nog wel iets van leren … Echt genieten om hier rond te lopen. Zo ook weer op vrijdag (21 mei) … we kopen op Times Square kaartjes voor de musical van Mary Poppins voor de avond en bezoeken daarna Ground Zero, het 9-11 Memorial Museum en Battery Park. De meiden hebben we al eerder uitgelegd wat hier in 2001 is gebeurt, maar nu met beelden erbij maakt het nog meer indruk. Daarna wat lichtere kost bij Mary Poppins komt dan ook goed uit. Dit is opnieuw een hoogtepunt voor de meiden … in een oud theater, helemaal vol, prachtig gespeeld met mooie effecten (zoals Mary die echt de lucht in vliegt).

Moe van alle indrukken brengen we zaterdag een dagje op de boot door. Lekker boekje lezen, foto-plakboek maken en filmpje kijken. De Zilvermeeuw (ook een Nederlandse vertrekkersboot met Jeroen en Babette aan boord) zijn ook aangekomen in NY. Op zondagochtend gaan we even bij ze op de koffie. We gaan waarschijnlijk rond dezelfde tijd de oversteek naar de Azoren maken en hebben afgesproken via sailmail en SSB onderweg contact met ze te houden. De rest van de dag brengen we samen met vele andere NY’ers door in Central Park. Een enorm park midden in Manhatten met leuke wandelpaden, meertjes, sportende mensen, optredens, kortom … veel te zien en te beleven en lekker om rustig in rond te struinen. Tussendoor nog even naar het Guggenheim Museum … een heel mooi gebouw, maar de kunst kunnen we maar tot op zekere hoogte (…) waarderen. Misschien té modern voor ons? De zaal met klassieke schilderijen met Rembrandt, Picasso en Monet is wel erg mooi. We besluiten de NY-week met een heerlijk Japans etentje bij Benihana (de Japanse restaurantketen waar we in Trinidad ook met de Barbarossa hebben gegeten). Voldaan pakken we voor de laatste keer de metro en lopen we terug naar de boot. We hebben een fantastische week in NY gehad!!!

En nu weer op naar de volgende fase. Vandaag rond het middaguur vertrekken we richting de Long Island Sound, om de Manhattan zuidpunt heen, over de Eastriver via Hells Gate (leuke naam he? het stroomt er op hoog tij enorm hard, dus goede reisplanning noodzakelijk!) de Sound in. Daar zullen we afhankelijk van het weer nog zo’n 1 á 2 weken verblijven, en als zich een goed ‘weather-window’ aandient vertrekken we voor de oversteek van twee weken naar de Azoren. Het begint al wel een beetje te kriebelen om die oversteek te gaan maken. Sommige Nederlandse vertrekkersboten zoals de Waterman zijn er al. Ook de Barbarossa en de Valentijn gaan binnenkort aan de oversteek beginnen, al dan niet via Bermuda. Leuk om elkaar straks weer op de Azoren te zien!

Een gedachte aan “Op eigen kiel in New York!