Weekendjes aan boord tijdens de Corona lockdown

Ondanks de bizarre tijd nu zo tijdens de Corona lockdown zijn we veel weekendjes aan boord. Dat is een heerlijke afwisseling na een drukke werkweek thuis. We voelen ons zeer bevoorrecht dat we dit kunnen 😊. Zeker omdat de Belgen en Duitsers niet eens naar hun eigen boot mogen. Ook zijn bepaalde jachthavens, zoals Herkingen, zelfs voor vaste ligplaatshouders tijdelijk gesloten. Jachthaven Bruinisse is van 1 april tot 1 mei alleen overdag toegankelijk. Na 19 uur moet je er weg zijn. Tot 26 april mogen we nergens op de Grevelingen ankeren. We zoeken creatief naar mogelijkheden wat wel kan en mag, uiteraard zonder anderen in gevaar te brengen en met inachtneming van de regels. Ten slotte is ankeren toch de perfecte vorm van social distancing?

De eerste twee weekenden van april brengen we door op de Volkerak in Zuid-Holland. Een herontdekt zeilgebied met leuke ankerplaatsen. Het eerste weekend gezellig met Eline en Thorold. Marinthe blijft thuis om te leren voor haar schoolexamens.

 
Het tweede weekend zijn we met ons viertjes tijdens het Paasweekend en liggen we op twee verschillende ankerplaatsen met een heerlijke paasbrunch op eerste paasdag. Toine installeert de nieuwe autopilot want de oude is twee weken geleden kapot gegaan. Met een mooi nieuw schermpje op de stuurstand. Beide weekenden staat er geen wind om te zeilen, maar we vermaken ons goed aan boord, in alle rust met elkaar.

 
In het weekend van 18/19 april blijven we thuis om het huis op te ruimen en het terras schoon te maken want we krijgen de eerste kijkers voor ons huis πŸ˜€. Dat is dankbaar werk en na een weekendje hard werken ziet het er prima uit.

 
In het lange weekend van 25-27 april liggen we de eerste twee nachten voor anker op de Volkerak en de derde nacht op de Grevelingen vlakbij Herkingen. Het is weer toegestaan om op de Grevelingen te ankeren aan de Zuid-Hollandse kant. Ook is jachthaven Herkingen weer open. Wederom staat er weinig wind maar het is heerlijk zonnig β˜€οΈ. We zien voor het eerst weer sinds lange tijd bevriende boten. We liggen in de middag even voor anker naast elkaar en blijven goed op afstand door op eigen boot te blijven. Heel gezellig om elkaar weer te zien en spreken πŸ˜ƒ. Alsof er even geen Corona is.
 
In het lange weekend van 1-5 mei blijven we op de Grevelingen. We mogen weer in de jachthaven slapen en ook overnachten op bepaalde plekken op de Grevelingen is toegestaan. We volgen daarbij de regels die op het boswachtersblog van de Grevelingen staan. Er is gelukkig weer wat meer bedrijvigheid in de jachthaven en op het water πŸ˜„. Nog altijd mogen de Belgen en Duitsers niet naar hun eigen boot. Er staat een lekker windje, dat maakt dat het heerlijk zeilen is, ook al is het wel koud. Marinthe gaat vrijdagavond al met ons mee. Eline komt zaterdag omdat ze vrijdagavond een online feestje van de studenten zwemvereniging heeft met zingen enzo. Dat doet ze lekker thuis zonder ons.
Op zaterdag maken we een heerlijke zeiltocht naar de Middelplaat. We liggen er samen met drie andere boten en houden goed afstand, ook tijdens de wandeling naar zee. Op zondagavond hebben we een diner bij Sailors Inn besteld dat we kunnen ophalen en eten op eigen boot. We mogen voor de gelegenheid in de bezoekerskom liggen vlakbij het restaurant. Dat voelt als uiteten zijn 😊. Een top diner!

 
Op maandag gaan de meiden weer naar huis. Toine moet de hele dag werken en ik maak een mooie fietstocht van 20 km gezellig met Madeleine en Bianca. Aan het eind van de middag is het sportief zeilen (volle zeilen, hoog aan de wind en lekker schuin) naar de ankerplaats ten zuiden van Stampersplaat. Daar liggen we in alle rust met aardig wat wind. Op dinsdag 5 mei is het ook weer sportief zeilen hoog aan de terug naar de haven. Zo hebben we een heerlijk lang weekend op het water.
 
En ook dit weekend (8-10 mei) gaan we weer naar de boot. Dit keer ook met Thorold erbij. Opeens mag ankeren in het Zeeuwse deel van de Grevelingen niet meer, maar in het Zuid-Hollandse deel gelukkig wel. We zeilen met een lekkere noord-oosten wind door de Hals en boven Hompelvoet langs en gooien het anker uit ten zuiden van Port ZΓ©lande. Dat is nog net Zuid-Holland. Toine is regelmatig aan het bellen voor z’n werk vanwege een proefmigratie. Rijkswaterstaat patrouilleert en spreekt af en toe mensen aan (ons niet πŸ˜‰). Op zondag varen we op tijd terug zodat Thorold met Eline op tijd naar huis kan voor moederdag. Wij doen het met ons drietjes wat rustiger aan.
 
Wat is het fijn om op de boot en op het water te zijn. β€œIn het midden van alles, is er ruimte genoeg. En zo drijven we verder, als een druppel in zee”. (In het midden van alles – BlΓΈf).
Zo wachten wij rustig af wat de komende tijd gaat brengen en genieten van de luxe van het hebben van een eigen boot 😊.