Herenigd met ons gezin in Bangkok en Cambodja 🇰🇭😊

We zijn drie weken lang herenigd met ons gezin in Bangkok en Cambodja. Een hele bijzondere en waardevolle periode. Azië is niet de regio waar wij samen snel op vakantie zullen gaan (het is niet zo Toine’s ding 😎), maar om dit samen met onze dochters en Jonas te doen is erg speciaal. Na voor ons beiden zeer drukke werkweken komen we helemaal tot rust. Bijzonder hoe je zo snel in een volledige andere wereld kunt zitten.

 

We vliegen naar Bangkok om eerst 4 dagen alleen met Marinthe door te brengen. Wat enorm fijn om elkaar weer te zien ☺️🥰. Het is toch echt anders om face to face bij te kunnen praten dan alleen via whatsapp. Marinthe neemt ons mee in het leven dat zij 5 maanden in Bangkok heeft gehad. Ze neemt ons mee naar prachtige rooftopbars, heerlijke restaurantjes, de weekendmarkt, het grote winkelcentum en een kookles. We zien haar kamer in Nonsi’s residence en eten bij Mama’s (waar ze zelf heel vaak heeft gegeten). Ze laat ons ervaren hoe makkelijk het vervoer in Bangkok is via ‘Bolt’ (een soort Uber) in een tuktuk, achter op een scooter of in een auto. Heel bijzonder om de stad door haar ogen te kunnen verkennen. Maar bovenal hebben we hele goede en open gesprekken samen. Het is een hectische en bijzondere periode voor haar geweest waarin ze veel heeft meegemaakt en een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Heel waardevol en af en toe emotioneel om daar zo samen met haar in Bangkok een goed inkijkje in te krijgen 😊😊. Dank je wel Marinthe voor deze mooie ervaring 😘.

 

Bangkok is veel moderner en schoner dan we hadden verwacht. Zelf ben ik er in juli 1988/1989 geweest; in mijn herinnering was het toen heel warm, druk en rommelig. Nu meer dan 30 jaar later is het behoorlijk ontwikkeld en in december een heerlijke temperatuur. We hebben een fijn hotel dichtbij Nonsi’s residence met een heerlijk ontbijtbuffet.

Als we de laatste avond met Marinthe naar het ziekenhuis gaan, omdat de wonden op haar benen door een val met de scooter ontstoken blijken te zijn, zijn we zeer verrast door de snelle en professionele hulp. Marinthe krijgt antibiotica en loopt de dagen erna met verband om haar enkels rond. Gelukkig geneest het goed.

 

Na 4 dagen is het tijd om door te reizen naar Cambodja. Daar ontmoeten we Eline en Jonas en maken we een georganiseerde reis met ons vijven. We zijn enorm benieuwd wat dat gaat brengen want Cambodja is wel wat minder ontwikkeld dan Thailand.

Cambodja is een bijzonder land, met zeer vriendelijke en redelijk toegankelijke mensen, relatief weinig toeristen, een mooie natuur, veel armoede maar ook flink wat ontwikkeling. Rijk aan historie uit het oude Khmer rijk van een eeuw geleden. Maar ook rijk aan historie uit de veel recentere zeer brute Rode Khmer periode tussen 1975-1979. We voelen ons zeer welkom als toerist en hebben het idee dat we op een positieve manier bijdragen aan de economie van het land en dat ons geld direct bij de mensen zelf terecht komt. De temperatuur is heerlijk, niet te warm, een beetje zoals Florida in de winter, geen regen en regelmatig een wolk voor de zon 😊. Heel anders dan het ook relatief ‘warme’ maar zeer natte weer in Nederland. Voor ons wel fijn, want daardoor springt de verwarming op de boot nauwelijks aan 😅. 

We verblijven 18 dagen op 5 verschillende locaties in prachtige en relaxte kleinschalige ‘resorts’ met enorm vriendelijke en behulpzame mensen en verplaatsen ons met een ‘private minivan’. De dagen zelf zijn mooi in balans, dagen met georganiseerde tours (meestal in een tuktuk) afgewisseld met ‘rustdagen’ bij het zwembad van het hotel. 

Deze manier van reizen bevalt ons erg goed. Voor Eline en Jonas een welkome afwisseling van het ‘backpack’ leven en voor Marinthe een goede periode om over te schakelen vanuit haar drukke en hectische Bangkok exchange. Voor ons allemaal een zeer waardevolle tijd om dichtbij elkaar door te brengen 🥰.

We vliegen van Bangkok met Bangkok Airways naar Siem Reap. Het is nog even uitdagend om het vliegtuig te halen door alle logistiek van Marinthe die haar kamer oplevert, wij die eerder naar het vliegveld gaan om koffertje en grote tas van Marinthe naar de ‘storage’ te brengen, lange wachttijd bij douane en security en lange looptijd naar de pier. We hebben maar 10 min over. De vlucht zelf is een uurtje en gaat zeer soepel.

We verblijven de eerste 5 nachten in het fantastische kleinschalig Navutu resort in Siem Reap. Daar zien we Eline en Jonas; wat fijn om ook hen weer te zien en knuffelen, opnieuw een mooi en emotioneel moment 😊.

Een ideale plek om samen kerst te vieren, te relaxen en veel bij te praten. En daarnaast met drie mooie tours meer van het land te leren kennen met goed engels sprekende gidsen.


De eerste tour brengt ons per tuktuk naar het grote Angkor Wat tempelcomplex. Dit is het grootste religieuze monument ter wereld met veel verschillende tempels op 126 hectare in mooie natuur. Wij bezoeken er drie. Eerst Angkor Wat, een grote tempel met veel verdiepingen, torens en bijzondere muurschilderingen. Daarna Ta Prohm in een Junglebook-achtige omgeving met grote bomen die de tempel overwoekeren. Tot slot naar Angkor Thom, met vele torens, verdiepingen, weer andere muurschilderingen en rondrennende apen.

 

De tweede tour is naar een lokale markt, met lachende en zwaaiende Cambodjanen en een ‘heerlijke 😎’ visgeur. Daarna een ritje op een ‘ox chart’ en vervolgens een boottocht over het grote Tonle Sap meer langs drijvende dorpen met een school. Enorm indrukwekkend om te zien hoe mensen hier leven met een waterstand-verschil van meters tussen het eind van het natte en het eind van het droge seizoen. Veroorzaakt doordat de Mekong rivier tijdens het natte seizoen voor overstromingen zorgt en deze mensen gewoon hun drijvende huis kunnen verplaatsen.

 

De derde tour brengt ons naar een olifanten opvang. Dit keer zonder Marinthe, want die moet haar wonden rust geven. De opvang is een uurtje rijden midden in het bos. Daar leven 11 olifanten (2 mannetjes en 9 vrouwtjes) die voorheen ritjes met toeristen maakten bij Angkor Wat. Gelukkig heeft de regering dat inmiddels verboden mede getriggerd door toeristen die dit niet meer wilden. We maken olifanten-snackballen van rijst met bananen, tamarind en ‘paneermeel’. We mogen de olifanten voeren (eerst het suikerriet en de bananen en daarna pas de snackballen), en met ze wandelen in hun natuurlijke omgeving. Heel wat beter dan er bovenop zitten 😌.

 

Het Navutu resort maakt echt werk van het kerstdiner op kerstavond (5 gangen met onbeperkt wijn) en een lunch op eerste kerstdag (3 gangen met onbeperkt wijn en een bezoek van de kerstman voor de kleine kinderen). Mooie momenten waarop we ook ons 21 jaar kado aan Marinthe geven (kettinkje met bijpassende oorbellen). Wij dames genieten in de middag ook van een heerlijke massage behandeling.

 

Op tweede kerstdag worden we in 3 uur per minivan naar Battambang gebracht. Naar het mooie kleinschalige Maison Wat Kohr in een bosrijke omgeving met een vijver met grote lelies. Wederom erg vriendelijke eigenaren en personeel. We krijgen de tip om die eerste avond naar het circus van de circusschool te gaan. Dat is een school met 1000 ‘in board’ leerlingen opgezet door een frans stel voor kansarme jongeren. Zij kunnen daar een opleiding krijgen in diverse soorten ‘arts’. De uitvoering is een show door een groep jongens met dans, acrobatiek en stampen en bewegen met stokken. Heel indrukwekkend want het beeld vast de brute ‘Khmer Rouge’ periode uit.  Onze eerste kennismaking daarmee 😖😥.

 

Meer over de brute Khmer periode volgt tijdens de volgende dag met gids Tin die deze periode zelf heeft meegemaakt. De hele dag door vertelt hij in gebroken maar goed verstaanbaar engels hierover. In de ochtend krijgen we eerst een goede inkijk in het leven van de Cambodjanen in deze regio waar veel rijst groeit. We maken een ritje op een ‘bamboo train’ waarmee nog steeds de rijst wordt vervoerd. Vervolgens bezoeken we met een tuktuk plekken waar we zien hoe ze rijstmie maken, een fabriek waar de rijst wordt verpakt, waar rijstvellen worden gemaakt (en heerlijk smaken als ‘springrolls’), waar bananensnacks worden gemaakt en rijstwijn wordt gemaakt. Dit alles kunnen we rustig bekijken zonder dat er iets van ons wordt gevraagd. Ook wijst Tin ons op vier verdieping hoge gebouwen die overal staan waar zwaluwen nestjes maken. Die nestjes worden allemaal aan China verkocht (dat is daar het kaviaar van het oosten 😌). Wat betreft China … die hebben een grote invloed op Cambodja op dit moment. Bijna alle investeringen in goede wegen, gebouwen, irrigatie en riolering is afkomstig van Chinezen.

 

In de namiddag gaan we door naar de Phnum Sampov Killing cave. Tin was 10-14 jaar tijdens de Khmer periode en heeft een groot deel van zijn familie verloren in het ziekenhuis waar we vanuit de grot op uitkijken. In de grot zelf zijn vele doden gevonden. Dit brute regiem met een onvoorstelbare bizarre ideologie heeft onder leiding van Pol Pot geleid tot 2 miljoen doden (20-25% van de totale bevolking). Alle stadsmensen en vooral opgeleide mensen werden gedwongen op het platteland in armoede te leven. Velen stierven door bare omstandigheden of vanuit gevangenschap. Onvoorstelbaar dat dit nog maar zeer recent heeft kunnen plaatsvinden.
Tot slot bezoeken we met Tin ‘Bat cave’ of Phnom Sampov. Vlak voor zonsondergang vliegen hier miljoenen vleermuizen uit in een lange slinger, wel een uur lang. Een bijzonder natuurfenomeen.

 

In Maison Wat Kohr hebben we twee bijzondere diners met veel open gesprekken in een mooie setting in privacy naast de vijver. Getriggerd door Marinthe met het stellen van vragen als ‘waar ben je trots op’, waar iedereen ombeurten antwoord op geeft. Af en toe emotioneel maar ontzettend waardevol 😊☺️.


Tijd om door te gaan naar de hoofdstad Phnom Penh. Een rit van 3 uur over een hele goede weg; vast aangelegd door Chinezen. De eerste dag hebben we een tour met tuktuks door de stad naar het paleis, een tempel, het genocide museum en de ‘killing fields’. In het paleis (met veel goud) moeten we mondkapjes op en Eline moet een t-shirt kopen want alleen een doek rond haar schouders is niet voldoende. Maar zeg hier niets verkeerds over de koning. De tempel is vooral interessant omdat er enorm veel lokale mensen zijn en bijna geen toeristen. Maar het meest indrukwekkende is het Tuol Sleng Genocide museum waar voorheen de gruwelijke S-21 gevangenis was, en de ‘Killing Fields’ waar alle gevangenen zijn omgebracht op 8 gevangenen na. Ontzagwekkend om de foto’s van mensen te zien die hier gemarteld zijn tot de dood toe. Hoe zijn mensen hiertoe in staat geweest? Onze gids vertelt veel over hoe het Khmer Rouge regiem heeft kunnen ontstaan, hoe vaak ongeletterde gebrainwashte mensen door geloof in een ideologie(?), angst en boosheid dit hebben kunnen doen, en hoe het regiem is gestopt. Een geschiedenisles in de tijd van de Koude Oorlog en de groei van het communisme. Ik vind wel wat parallellen met het boek dat ik nu lees (Achtste leven van Nino Haratischwilli). En wanneer gaat deze geschiedenis zich herhalen in de steeds meer polariserende westerse wereld? Hopelijk nooit
😥.

 

In Phnom Pehn vieren we ook de verjaardag van Toine en Oud&Nieuw. De dag zelf brengen we relaxed bij het zwembad door. Toine wordt zelfs getrakteerd op een chocoladetaartje met zang door het hotel 😎. Oud&Nieuw vieren in de Eclipse Rooftop Bar. Een bijzondere ervaring, met prachtig uitzicht (22e verdieping) en heerlijk eten. Midden tussen de wat rijkere Cambodjanen, gesponsord door Carlsbergbier en wat muziek betreft een combinatie van harde Techno beat en droevige liederen live gezongen door een Cambodjaanse zanger. Zonder oliebollen, appelflappen en zonder Champagne. Maar met bier, dansen op Technomuziek en goed uitzicht op redelijk wat vuurwerk. Een Oud&Nieuw die we niet snel zullen vergeten 🍺🎇.

 

Nieuwjaarsdag is weer een rustdag bij het zwembad met in de avond een streetfood tour. We lopen samen met de gids van eergisteren rond over de markt en proberen diverse etenswaren uit. Alles prima totdat hij komt met een eendenei waar een beginnend eendje in zit met een zwarte kleur. Jonas en Eline (helden 👍) proberen een hapje. Toine, Marinthe en ik moeten er niet aan denken. De meiden en Jonas blijven wat langer op de ‘nightmarket’. Wij gaan naar huis en kijken de oudejaarsshow van Claudia de Breij.

 

We gaan door naar het een beetje ‘off the beaten track’ Koh Andet Resort aan/op een rivier dichtbij de zee en Koh Kong. Het is 7 uur rijden over slechte wegen met veel gaten (‘massage tour’) en we zijn erg benieuwd wat we daar gaan aantreffen want de reviews waren niet allemaal positief. Nou, daar hadden we ons geen zorgen over hoeven maken. Het zijn prachtige drijvende bamboe huisjes met aardig personeel en echt heerlijk eten. Ook de ‘Mangrove Tour’ de volgende dag is fantastisch. We gaan de hele dag op pad met een houten boot met kajaks en fietsen en voldoende eten en drinken aan boord. We varen eerst 1,5 uur richting de zee naar een dorpje waar we een korte wandeling maken. Ook hier kunnen we rondlopen en zien we veel lachende mensen zonder lastig gevallen te worden. Vervolgens gaan we door met de boot naar een plek waar we kunnen zwemmen en kajakken in de mangroven. Na de lunch op de boot gaan we door naar een volgend dorp waar we een fietstocht maken van 7 km. Bizar om in zo’n tropisch landschap en door een druk klein dorpje gewoon te kunnen fietsen. Op de terugweg lessen we onze dorst door het sap van een verse kokosnoot en een watermeloen. Een heerlijk uitje midden in de natuur, met flink wat zon en rode verbrande lijven.

 

Onze laatste plek is The One resort op het eilandje Koh Rong Sanloem aan de zuidkust van Cambodja. Daar relaxen we twee dagen bij het zwembad en aan het strand met het geluid van de zee op de achtergrond. Het resort zelf is het minste van de vijf, maar de omgeving is prachtig. Ook hier hebben we weer een memorable diner, op het strand met vis van de BBQ en goede gesprekken.

Aan al het goede komt een einde ☺️. We kijken alle vijf terug op een mooie, fijne en bijzondere tijd samen. Met verschillende unieke diners waar we aan de hand van het stellen van vragen mooie, bijzondere en soms ook emotionele gesprekken hebben gehad. Voor ons is deze ‘vakantie’ een mooie voorproef hoe het straks kan zijn als wij met de boot op reis zijn en elkaar maar één of twee keer per jaar zien in ‘quality time’ 😊.
Eline en Jonas blijven twee dagen langer op het eiland en gaan daarna door naar Zuid-Vietnam en blijven waarschijnlijk tot eind juni rondreizen in Azië. Marinthe gaat met ons mee terug naar Bangkok en blijft daar nog twee weken met vrienden. En zo zijn we weer met ons tweetjes onderweg terug naar huis, naar de SeaQuest 😊😊.