Op weg naar huis …. en bijna thuis !!!

Nu voelt het voor het eerst dat we echt naar huis varen. Alhoewel dat theoretisch gezien al veel eerder had kunnen zijn. Een vriend van ons zei zelfs toen we vertrokken ruim een jaar geleden dat we vanaf het begin alweer op weg naar huis zijn als je zo’n rondje vaart. Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Voor ons is op weg naar huis pas het gevoel als we geen andere (tussen)doelen meer hebben die meer onze aandacht vragen dan het varen met eindbestemming thuis. Nu is dat voor het eerst (vanaf vertrek Blyth) het geval en voelt het echt zo dat we bijna thuis zijn. Zeker nu we sinds vanmorgen weer echt in Nederland zijn, in Zeeland. Waarbij ik het niet kan laten te zeggen dat onze fantastische boot het afgelopen jaar voor ons ook altijd ’thuis’ is geweest en dat voelt nog steeds zo. Dus thuiskomen … ja … maar ‘home is where the heart is’ (volgens een vriendin van ons), dus ook op de boot voelt het nog steeds ’thuis’, en straks in Tilburg zeker ook weer !!! Hoe dan ook, we kijken er enorm naar uit om familie en vrienden weer te zien !!!

De laatste lange tocht op zee knippen we in tweëen en dat pakt heel goed uit. Daardoor lijkt het minder lang. Het eerste deel is zo’n 240 mijl vanaf Inverness naar Blyth (Noord-Engeland). Een prima tocht met rustig weer, af en toe motoren en ook lekker zeilen. Midden in de nacht (om 1.30 uur) lopen we Blyth aan. We meren af aan de kopse kant van de steiger van de jachtclub en vallen daarna snel in een diepe slaap.

De volgende dag is het even zoeken hoe we bij Alnwick Castle (hét Harry Potter kasteel) kunnen komen. Auto huren lukt niet. Uiteindelijk gaan we heen met een taxi (40 min) en terug met de bus (2 uur). Alnwick is een historisch dorp met een kasteel waar al 700 jaar lang de familie Percy woont en een hele mooie kasteeltuin. Het kasteel wordt ’s winters nog steeds bewoond door de familie en is in de zomer open voor bezoekers. Een prachtig kasteel in een mooie omgeving. Heel goed te begrijpen dat dit gebruikt wordt in de films van Harry Potter (en ook nog in andere films zoals Robin Hood). We herkennen de toegangspoort, de leerlingenkamer van Griffoendor, leslokalen, de plaats van de eerste vlieglessen, het zwerkbalveld en de toegang tot het Verboden Bos met het huisje van Hagrid. De meiden zijn dol enthoussiast om dit in het echt te kunnen zien. Marinthe gaat al gekleed in haar witte blouse, stropdas (van Griffoendor) met toverstok, en met twee Griffoendor-mantels die we daar kunnen kopen zijn het echt twee Harry Potter meiden die door het kasteel lopen en zelfs door andere toeristen op de foto worden gezet. Naast het feit van het HP-decor is het ook indrukwekkend om te zien en horen hoe de familie Percy (een zeer invloedrijke Engelse familie) hier al zo lang woont. We bezoeken ook de tuin; een prachtig aangelegd park met fontijnen, mooie bloemperken en ruim opgezette parkdelen. De hele dag schijnt de zon … prima vertoeven in Alnwick!!! De terugweg met de bus is ook erg leuk … langs mooie plaatsen en langs de kust. Tussendoor stoppen we in Morpeth voor een lekker Italiaans (…) diner en rond 21.30 uur zijn we weer terug op de boot. Weerfiles ophalen en wat blijkt … we kunnen beter meteen vertrekken want dan krijgen we minder licht weer (met alleen motoren) dan wanneer de volgende ochtend zouden gaan. En zo varen we rond 22.00 uur weer de zee op (en zijn we minder dan 20 uur in Blyth geweest).

De eerste nacht is heerlijk zeilen. De volgende dag is de wind helaas veel minder en motoren we het grootste deel. We maken ons inmiddels wat zorgen over de dieselvoorraad. Sinds de Azoren hebben we niet meer getankt omdat in de UK alleen maar de zogenaamde ‘rode’ diesel te koop is (die is veel goedkoper maar de nederlandse douane maakt het je enorm lastig als ze deze diesel aantreffen in je tank met kans op 5000 euro boete …). Als het de volgende dag ook zo’n licht weer blijft, halen we het dan wel? Daar kunnen we zo achter komen door de dieselhoogte in de tank zelf te meten (want de meter is niet helemaal nauwkeurig). Na meting blijkt dat we nog ruim voldoende hebben zeker bij een laag toerental … dus geen zorgen meer. Maar gelukkig gaat het in de nacht ook weer gewoon waaien, zelfs redelijk hard (windkracht 4-5 met stoten in 6), ruim binnenkomend, en dat is prima zeilen. Met een heldere sterrenhemel en midden door de olievelden tussen de felverlichte boorplatforms door … een prachtig gezicht!!! De tweede dag blijft het ook lekker waaien en zeilen we tot laat in de middag. We varen dan door één van de meest drukke stukken water van de wereld … letterlijk een verkeersknooppunt ter hoogte van Rotterdam en Zuid-Engeland. Met hulp van AIS en de juiste oversteekplaatsen kiezend komen we hier prima doorheen. Tot aan de ingang bij Roompot kunnen we zeilen en het laatste stukje varen we op de motor in het pikdonker tussen de soms wel en soms niet verlichte boeien door. Lang leven de E80 (ons navigatiesysteem) die ons altijd weer de goede weg laat zien. Midden in de nacht om 1.30 uur gaan we door de Roompotsluis en varen we Nederland weer binnen !!!! De meiden zijn er helemaal opgewonden van en blijven ook zo lang op. We nemen er met z’n vieren maar een goede borrel op … dat hebben we wel verdiend !!!! Maar een beetje vreemd voelt het nog wel.

Nu dus nog twee dagen voordat we echt in Bruinisse aankomen. We zouden deze dagen met de Barbarossa optrekken, maar die hebben helaas motorpech gekregen en moeten hun boot in Oostende laten liggen. Heel vervelend voor ze, geen leuk en geen echt einde van de reis. Nu gaan ze met de trein naar huis en halen later pas de boot op. Jan en Ellen komen morgen nog wel naar ons toe om samen een fantastische jaar zeilen ‘af te sluiten’. Wij rommelen nog wat aan … boot van binnen en buiten poetsen voelt goed en is misschien ook wel het juiste karwei om ‘af te kicken’. We hebben ook alweer het eerste bruine brood met vlokken en hagelslag op … mmm … echt genieten. En zo zullen er meer dingen komen die we weer voor het eerst sinds ruim een jaar doen …. een aparte maar mooie gewaarwording !!!

Voor degene die naar Bruinisse komen …. tot zaterdag !!! Wij zijn er klaar voor en kijken er naar uit !!!