Pimpen in Trinidad

Terwijl in Trinidad de voorbereidingen voor carnaval in volle gang zijn, zijn wij (en ook de Barborassa en de Jonathan) in de ban van het ‘pimpen’ van onze boten. Bij ons gaat dat wat langer duren dan verwacht, maar bij de Barbarossa en de Jonathan loopt het voorspoediger dan verwacht, en zo zijn we naar verwachting alle drie a.s. maandag gereed om naar het volgende eiland Grenada te varen.

Het pimpen van de Brandaan is voornamelijk gericht op het sneller en efficiënter laden van de accu’s zodat we minder motoruren hoeven te maken om de accu’s vol te krijgen als we niet in een haven liggen. We laten een nieuwe grotere dynamo plaatsen die 150 ampère kan laden (ipv 60 amp) en een ‘slimme’ laad-regelaar die het laden zelf efficiënter aanpakt. De onderdelen komen op tijd met de post uit Amerika en ook het plaatsen ervan gaat zeer voorspoedig. Maar dan blijkt dat de motor een te kleine poelie heeft (draai-as die zorgt dat vanuit het draaien van de motor de dynamo voor het accu laden werkt) waardoor de motor bij een laag toerental een vervelende piep geeft. Niet onoverkomelijk, maar wel lastig en omdat Trinidad echt dé plaats is voor boot-reparaties (goede werven, deskundig personeel en goedkope tarieven) hebben we besloten ook die motoronderdelen hier te laten vervangen. Die blijken echter op maat gemaakt te moeten worden en nu werken ze dit weekend door om dat maandag af te krijgen.

De overige pimp-werkzaamheden voor de Brandaan bestaan uit het laten maken van een grote zonnetent over de bimini heen zodat we tijdens het voor anker liggen ook schaduw hebben aan de zijkanten en achterkant. Dat blijkt in deze echt hitte echt wel nodig te zijn. Ook kopen we een nieuwe marifoon omdat de oude in Suriname kapot is gegaan (knopje voor het bedienen van de hoorn om te praten is afgebroken). Een goede marifoon is namelijk een must omdat het een safety-item is op zee. Verder voert Toine diverse reparatiewerkzaamheden uit, zoals het controleren van het toplicht helemaal boven in de mast.

De reparaties van de Barbarossa lopen heel voorspoedig; Jan en Ellen hebben het overdag bere druk; het is net als een hele drukke werkweek in Nederland – ze worden geleefd. Gelukkig is het resultaat er ook naar en kan de Barbarossa gepimpt en wel a.s. maandagmorgen weer terug in het water. Gepimpt met een mooie gerepareerde kiel, een nieuwe bimini (zonnetent), nieuwe kussens voor in de kuip, overal mooie fannetjes in de boot, een nieuw motortje (9,8 pk !!!) voor de bijboot en een heel groot en zwaar nieuw anker inc; nieuwe ankerrol. En ook de Jonathan is gepimpt met een gerepareerd grootzeil en een nieuwe dynamo. Dit ‘pimpen’ kost al met al vrij veel tijd (vooral van Toine) . Wat doen we verder nog allemaal?

Elke morgen besteden we flink wat aandacht aan het schoolwerk van de meiden. We zijn weer helemaal bij en hebben net zoals de klas in Nederland CITO toetsen gemaakt. De meiden hebben daarna een toptijd en brengen uren door in het zwembad en spelen veel met Koen, Giel, Daan, Nikki en Luuk. Hun haren zijn zelfs een beetje groen uitgeslagen van het chloor. Voor mij vliegen de dagen ook voorbij met diverse huishoudelijke klusjes.

We maken ook wat leuke uitjes. Op dinsdag 19 jan brengen we samen met de Jonathan een dagje door op Maracas Beach; een mooi strand aan de noordkant van Trinidad met veel palmbomen en hoge golven. De tocht er naar toe is prachtig door bergen en dicht begroeid regenwoud. Als lunch eten we de lokale lekkernij ‘bake and shark’; een broodje met gebakken haai. Heerlijk! Op woensdag 20 jan gaan we ’s middags met z’n viertjes naar een echte shoppingmall (bijna Amerikaans, zoveel is er te krijgen) en ‘pimpen’ we ons zelf met bikini’s voor de meiden, een zwembroek voor Toine en wat t-shirtjes en slippers voor mij.

En we vieren twee verjaardagen. Eerst die van Koen op dinsdag 19 jan met een BBQ op het grasveld voor hun appartement. Met eigengemaakte chocolade- en appeltaart en lekker vlees van de BBQ. Daarna die van mij op 21 jan met ’s ochtends mooie knutselwerkjes van de meiden, door de dag heen allemaal leuke mailtjes, sms’jes en telefoontjes uit Nederland en ’s avonds een borrel op de Brandaan met eigen gemaakte pizza’s op de Cobb (BBQ), met de Barbarossa en Jonathan. Heel erg gezellig! Op de andere avonden drinken we meestal met elkaar een borrel (voor of na het eten) en praten we elkaar bij over onze ‘pimp’-activiteiten.

En nu is het weekend ….. toch doen we gewoon school en gaat het pimpen door, alleen wel wat rustiger aan. Straks gaan we samen met de Barbarossa de stad in (Port of Spain) om japans te gaan eten en daarna te gaan luisteren naar een steelpan-band. Met een eigen busje met chauffeur die ons overal naar toe brengt. Dat is wel zo veilig. Trinidad is namelijk best crimineel, zo zijn er al 30 moorden gepleegd in de eerste 20 dagen. Dat lezen we in de krant die nog steeds elke morgen wordt gebracht. Ook staat die krant vol met het nieuws over de aardbeving in Haïti. Wat een ellende daar. Wij zitten er gelukkig (nog) ver genoeg vandaan zodat we niets van de aardbeving gemerkt hebben.