Oversteek naar de Kaap Verden

Zo, we zijn gistermorgen aangekomen op het eiland Sal, onderdeel van de Kaap Verden. Sal is het meest noordoostelijke eiland van de Kaap Verden. Het is vlak, 30 km lang en 12 km breed, met veel strand en het toerisme richt zich voornamelijk op de watersport. Precies goed voor ons, want we zijn wel toe aan een weekje niet varen, zwemmen en strandleven. De tocht hier naar toe heeft precies drie etmalen geduurd en is eigenlijk heel voorspoedig gegaan. De eerste dag na het vertrek uit Banjal hebben we eerst heel weinig wind en daarna lichte wind tegen, dus dat stuk doen we op de motor. De zee is dan nog heel rustig. De vislijn hangt uit en vlak voor het avondeten vangen we een prachtige vis, 30-40 cm lang, met heerlijk wit vlees. Die gaat samen met wat aardappelen en wortels de oven in en dan hebben we een heerlijk avondmaal.


Eenmaal voorbij de landpunt van Dakar (in de loop van de 1e avond) komt de wind uit het noorden en dan is het goed bezeilbaar. Wel redelijk hoog, windkracht 4-5, met een korte golfslag waardoor het leven aan boord behoorlijk hobbelig is. Het heeft gelukkig geen invloed op onze wachten en het slapen, want slapen doen we deze tocht alle vier prima. De tweede dag doen we niet veel meer dan liggen, slapen, muziek luisteren en weinig eten. De meiden zijn een beetje zeeziek en hebben pas tegen de avond zin in eten. Toine en ik voelen ons goed, niet zeeziek, maar hebben ook niet veel zin in eten. De tweede nacht draait de wind af en toe naar het noordwesten waardoor we maximaal hoog moeten varen. Dat lukt gelukkig net. Lang duurt dat niet, want in de ochtend van de 3e dag gaat de wind steeds ruimer staan en neemt ‘ie af naar kracht 3-4. Ook de zee wordt in de loop van dag rustiger met een langere deining. Daarom gaat het aan boord weer een stuk beter. De meiden zijn in opperbeste stemming en zijn al volop met hun sinterklaasgedicht en -suprise bezig. School hebben we maar even laten zitten, dat halen we straks wel weer in. Eten is ook weer een stuk lekkerder en zo komen we de dag goed door. De laatste nacht is erg rustig, met weinig wind en een rustige zee. Lange tijd schijnt de maan en zien we weer wat sterren (de vorige twee nachten waren helemaal donker omdat het bewolkt was).

We varen de hele tocht zonder moeite op zichtafstand van de Barbarossa en hebben regelmatig contact over de marifoon. Zo hebben Ellen en ik tijdens onze ochtendwacht (6-9 uur) inmiddels standaard ons ‘ochtendpraatje’ terwijl de rest nog slaapt en dat is heel gezellig. De 4e ochtend krijgen we al snel land in zicht. Vlak voor het middaguur laten we ons anker vallen in een grote baai met turqoise zeer helder water en een wit zandstrand met een lekkere branding. We nemen meteen een duik in het water en dat is heerlijk verkoelend. ’s Middags verkennen we het dorpje en kopen brood, eieren, groenten en vlees zodat we ’s avonds en vanmorgen goed en lekker op de boot kunnen eten. We kruipen vroeg in bed en hebben een prima lange nacht zonder varen en wachtlopen. Met een stillliggende boot, alhoewel dat niet echt het geval is want er staat een behoorlijke deining in deze baai. Een tweede anker zorgt ervoor dat we loodrecht op de deining liggen en dan is het gelukkig goed te doen.

4 gedachtes aan “Oversteek naar de Kaap Verden

 1. Anoniem

  Wat een geweldige reis ik lees de reis verslagen allemaal. morgen 1 december, en dat is voor mij heel laat ga ik de boot winterklaar maken, maar dat komt door de harde wind en de vele regen de laatste maand.
  ik wens jullie een goede vaart naar Suriname,
  groeten
  Wim Westerburgen

 2. Eline & Pieter

  Hey allemaal.

  Wat een heerlijkheid om weer van jullie verhalen te mogen genieten. Ik blijf de luxe bij jullie aan boord bizar vinden, natuurlijk een ovenschotel… why not?? Dat jullie je eigen vis vangen vind ik echt geweldig!

  Vandaag is het hier een prachtige winterdag, heerlijk fris en een super zonnetje. De vogels spelen in de tuin en zijn dankbaar voor de heerlijke zaden om ze de winter door te helpen. Zelfs de eekhoorn heeft zichzelf weer eens laten zien.

  Pieter is aan het werk en ik vermaak me prima. Tweede week van mijn verlof is begonnen en het gevoel van 'wachten op' valt me eigenlijk alles mee. Ik heb het ook veel te druk om me te vervelen, haha! Ik ben dan ook verrast over de mensen in mijn omgeving die wisseldiensten hebben of parttime werken. De aanloop is erg leuk. Vandaag is dan ook echt "DE GEBOORTEMAAND" aangebroken… nog een dag of 15.. waarschijnlijk zijn jullie dan even onbereikbaar maar we doen ons best om jullie z.s.m. te informeren.

  Veel plezier met de Sinterklaas voorbereidingen en tot snel

  Groetjes

 3. Anoniem

  Vanuit het kille Nederland komen de letterlijk warme verhalen vanuit Afrika erg goed over. Het is zoals wij het lezen een erg bizondere, maar ook zeer plezierige ervaring om deze reis te maken. Maar ook voor ons om te volgen. Leuke verslagen met leuke items. Veel plezier met Sinterklaas en straks sterkte met de hele grote overtocht.

  Groetjes

  Marjanne en Rinus Krijnen

 4. Anoniem

  Hallo Fam Straathof.

  Het is geweldig om zo jullie ervaring te kunnen bij houden.Wel een hele belevenis en dan wat er nog gaat komen.Bij ons gaat het ook allemaal goed.Heb sinds augustus een baan in de horeca heel wat anders.Wij wensen jullie vanaf deze kant een heel goed en gezond 2010 en we blijven jullie natuurlijk volgen.Nog heel veel reisplezier en tot volgend jaar.

  Groetjes Astrid,William en Jennifer van Meurs.