Kaap Verden – Mindelo

Het gaat gebeuren, we vertrekken vandaag naar Suriname! Een oversteek van zo’n 2000 mijl waar we ergens tussen de 13 en 15 dagen over gaan doen. We komen dus of vlak voor of op de kerstdagen aan in Paramaribo. Hebben we vertrekkersstress? Nee, helemaal niet. We hebben juist zin om te gaan en zien helemaal niet op tegen 14 dagen op zee. De weersverwachting ziet er goed uit – vanaf begin december staat er een stabiele passaatwind die ons met windkracht 3,4 of 5 ruim van achteren naar de overkant zal blazen.

De afgelopen dagen is het heel spannend geweest of de Barbarossa wel mocht vertrekken. De verzekeringsmaatschappij zit eerst op de lijn dat ze de reparatie hier uitgevoerd willen zien. Als je de situatie hier ziet is dat echt geen optie. Na enig heen-en-weer gebel en gemail hebben ze gistermorgen groen licht gegeven om gedekt door de verzekering naar de overkant te varen en ergens in de Carieb de reparatie uit te laten voeren. Dat is een enorme opluchting voor iedereen!

Ondanks deze onzekerheid staan de afgelopen dagen ook in het teken van het treffen van de voorbereidingen om te kunnen vertrekken. Toine loopt de hele boot na, controleert de motor, zuigt de vuile laag diesel (resten van Gambiadiesel) weg, verwisselt het waterfilter, etc. Ik maak de boot schoon, breng de was weg naar de wasserette en haal die vervolgens schoon weer op, en doe boodschappen. De kinderen doen ’s morgens school en spelen ’s middags over en weer op de Brandaan, Barbarossa of Valentijn. Het is dus gewoon een hele huishoudelijke bedoeling. Dan is het ook wel even heerlijk om in een haven te liggen in plaats van voor anker. We hebben dan ook helemaal geen behoefte om het eiland te verkennen en toeristische tochtjes te maken. Gewoon even pas op de plaats en schoon schip maken.

Op zondagavond 6 december hebben we een hele gezellige sinterklaasavond met de volwassenen van de drie boten. Iedereen heeft goed z’n best gedaan op een gedicht en surprise en dat pakt erg goed uit! Enorm lachen! Zo krijgt Toine (van Ellen) een surprise waarbij hij het kado uit een doos zand moet halen (en Toine houdt ze enorm veel van zand, ahum). Ik krijg (van Daniël) een pilot met allerlei handige wetenswaardigheden; altijd makkelijk voor de ‘gids’ van het gezelschap (die ik nogal eens ben).

We zijn één van de laatste boten die uit Mindelo vertrekken. De afgelopen dagen hebben we al heel wat andere boten zien gaan met het goede gebruik om op scheepstoeters te blazen, elkaar uit te zwaaien en behouden vaart te wensen. Erg leuk! Deze maand varen er dan ook honderden zeilboten de oceaan over naar ‘de overkant’. We zullen er onderweg niet veel tegenkomen omdat we allemaal dezelfde kant op varen.

Ergens tijdens deze oversteek gaat Eline (vrouw van Pieter, broer van Toine) bevallen van hun eerste. Spannend hoor! Via satelliettelefoon of SSB zullen we het ongetwijfeld vernemen.

Volg ons onderweg via de positie en de laatste nieuws regels op de homepage. We geven meerdere keren per dag een nieuwe positie af, wel is het mogelijk dat de satellietontvangst tijdens de oversteek wat minder is dus geen zorgen als er een paar dagen geen positie volgt! Ook zullen we waar mogelijk dagelijks een korte update plaatsen met wat belevenissen bij het laatste nieuws op de homepage.

Tot over twee weken!

Een gedachte aan “Kaap Verden – Mindelo