Via Alderney naar Bretagne

Weer een weekje verder. Op dit moment liggen we in Brest en het regent. Geeft niet, want we moeten toch een dagje blijven liggen om de SSB-radio goed werkend te krijgen. Het blijkt namelijk dat niet alle frequenties het doen (die we voor mail en weerkaarten ophalen nodig hebben). Maar we hebben het geluk vlak naast een ICOM-dealer te liggen die dit wel voor ons kan regelen. We zijn benieuwd.

 

Zo komen we er een paar dagen geleden ook achter dat we nog een essentieel kabeltje missen om via de Iridium-telefoon internet verbinding te kunnen maken midden op zee om weerkaarten op te halen (is onze back-up voorziening voor de SSB-radio). En dat willen we toch wel voor de oversteek naar Spanje op orde hebben. Toine bestelt op woensdag via bol.com de kabel en laat dit bezorgen op het adres van Dennis en Marja. De kabel wordt donderdag bezorgd en reist de volgende ochtend vroeg met hun mee naar hun huis in Bretagne. Hebben we meteen een goede reden om elkaar te ontmoeten. En zo hebben we gisteren bezoek van hun gekregen op de boot in Brest en hebben we een hele gezellige middag en avond met elkaar gehad.
 

 

Ik ga even terug naar vorige week zondag toen we nog in Cherbourg lagen. Die middag varen we met een prima wind in drie uur tijd naar Alderney. We halen door stroming mee zelfs een topsnelheid van 13.5 knoop! Alderney is een heerlijk eiland. Niet zo groot zonder veerbootverbinding waardoor er weinig toeristen komen. Met een prachtige natuur.
 

We maken de volgende dag dan ook een mooie lange wandeling over het grootste deel van het eiland. Over rotsen, langs strandjes, langs de vuurtoren en langs veel oude forten uit de 2e wereldoorlog, heuvel op en af. En ook een stuk door de bramenstruiken; daar hebben de kinderen al over geschreven! De weg lijkt dood te lopen en wij hebben geen zin om de hele weg weer terug te gaan. Dus nemen we de korste weg naar boven (waar de weg weer loopt), en waar veel bramenstruiken staan de laatste meters. Maarja, dan is teruggaan nog vervelender. Ach, die krassen genezen wel weer!

 
 
Elke dag bekijken we via internet de weerkaarten en gribfiles. Meestal kunnen we via WIFI een netwerkje oppikken. De combinatie van weerkaaren (meteomanager) en gribfiles geeft ons goed inzicht in de weersverwachting. Zo weten we dan ook dat we nog een dagje in Alderney moeten blijven en die nacht liggen we dan ook in windkracht 6/7 achter de ankerboei te zwaaien.
 
Pas ’s avonds de dag erna is het weer goed om de tocht naar Bretagne te maken. We vertrekken om 18.00 uur. De eerste paar uur nog met flinke golven en pal tegen windkracht 4/5 in. Daarna zakt de wind in en de volgende dag draait de wind naar het zuiden en kunnen we de laatste 6 uur prima zeilen. Zo liggen we 20 uur later in ‘l Aber wrac’h, op het noordpuntje van Bretagne. Met een dubbelgevoel; een goed gevoel om weer een stap verder te zijn, maar hier lagen we vorig jaar ook toen we gebeld werden om naar huis te gaan omdat het met mijn vader slecht ging.
De volgende dag (zaterdag 1 aug) is het weer goed om de punt van Bretagne om te varen naar Brest. Met een heerlijk zonnetje en een zwak windje uit de goede richting waardoor we bijna de hele 8 uur kunnen zeilen.
We hebben regelmatig via sms contact met de Valentijn. Die varen achter ons aan en liggen nu in Cherbourg. Het zou leuk zijn om samen de golf van Biskaje over te steken. Dat betekent dat wij waarschijnlijk de komende week nog wat gaan scharrelen langs de zuidkust van Bretagne. En pas over ruim een week of later de oversteek naar Spanje gaan maken.

4 gedachtes aan “Via Alderney naar Bretagne

 1. Harrie en Anja

  Hoi,

  Als jullie een week in Bretagne rondscharrelen moet je Roquefort kunnen scoren.

 2. Eline & Pieter

  Hallo lieve allemaal,

  Wat een belevenissen! En dat jullie al zo vroeg in de reis de dolfijnen hebben mogen zien! Gaaf zeg!
  Eline; dat kun je dan al mooi van je lijstje strepen.

  Mira; ik kan me het dubbele gevoel goed voorstellen. Gelukkig mag jullie reis nu verder gaan en jullie naar mooie oorden brengen!

  Wat is het toch handig om overal vrienden en kennissen te hebben, en niet te vergeten bol.com! Mooi voorbeeld van de moderne tijd!

  In Nederland is het deze week lekker warm (tegen de 30 graden) dus Pieter en ik hebben een dagje vrij genomen. De tuin een beetje snoeien (oftewel 4 x op-en-neer met snoei-afval… hoen doen jullie dat :-))? )
  en relaxen.

  Vorige week hebben we een 20 weken echo gehad en ons kleine "visje" doet het goed. Beweegt lekker (dat kan ik sinds 3 weken voelen, heel bijzonder) en alle organen zijn intact en functioneren. Daarnaast hebben we zo'n 3 kwartier naar ons kleintje mogen kijken. Het is een eigenwijsje want het lag natuurlijk met het ruggetje naar ons toe. De babykamer is klaar en de bugaboo staat te pronken in de gang, nu alleen nog maar een "paar" weekjes wachten…

  Wij wensen jullie een goede reis en wij volgen de verhalen!!
  Geniet ervan

  Liefs

 3. Anoniem

  Hoi,

  Mooi om jullie route, belevenissen e.d te volgen.
  Jullie hebben een perfecte site opgezet.
  Ben benieuwd naar de oversteek naar Spanje.

  Veel plezier

  Tinus

 4. harrieG

  Ik zit jullie belevenissen te lezen en ik moet zeggen dit moet een geweldig goed gevoel geven.
  Als toekomstig pensionado geeft me dit de juiste inspiratie.
  Blijf jullie belevenissen en fotoshoots volgen.

  Bon voyage!

  HarrieG