Zomervakantie 2006 – Rondje Kanaal

In de zomer van 2006 maken we een prachtige tocht door het Kanaal. Dit is onze eerste reis met de Brandaan op zee. We hebben al vaker gevaren op zee, maar dan in het Caribisch Gebied, en dat vaart toch wel wat anders dan op de Noordzee.

Hier is het veel drukker, met meer invloed van stroming en getijden, en meer ondieptes waardoor de golven onvoorspelbaarder kunnen zijn. Op deze eerste reis is het weer ons goed gezind. We hebben prachtig zomerweer en zelfs in Engeland is het 30 graden; ongekend voor de Britten.

In totaal varen we 750 mijl in 3,5 week tijd. Vanuit Bruinisse via Breskens naar Nieuwpoort. Dan het kanaal over naar Dover. Een enorme belevenis om dit voor het eerst te doen; zig-zaggend langs grote tankers en dan opeens de mooie kliffen van Dover in zicht.

 

De periode daarna gaan we in dagtochten langs de Engelse Zuidkust naar Wight en we bezoeken plaatsen als Eastborn en Brighton. De Solent met Wight als eiland is een prachtig zeilgebied. Vol mooie ankerplaatsen op rivieren.

Halverwege de reis maken we in een lange dachttocht met mooi weer de oversteek vanaf Wight naar Cherbourg in Frankrijk. Het mooie weer houdt aan, dus we gaande volgende dag meteen weer door op de motor en zonder wind, door de Race van Alderney naar Guernsey. Prachtig, die kanaaleilanden. We bezoeken ooknog Sark en Alderney.

De terugweg varen we vanuit Cherbourg naar St Vaas om van daaruit in een nachttocht naar Dieppe te varen. Wederom weinig wind en veel motoren. Daarna via Boulogne naar Nieuwpoort. Een prachtige tocht voor de wind met urenlang de spinaker op.

Het laatste deel van de tocht (van Nieuwpoort naar Roompot Sluis) is het meest heftig; we hebben windkracht 6 achterop en dat geeft gezien deze vakantie ongekend hoge golven. Niet echt vervelend weer, maar wel onze eerste ervaring met hardere wind op de Noordzee. Natuurlijk houdt de boot het prima.