Nazomer en herfst in Bruinisse met veel tijd voor ons gezin 😊

Wat vliegt de tijd. Het is alweer bijna november en de wintertijd is net in gegaan. De boot is weer in de ‘winterstand’; de kuiptent staat op (en vergroot de leefruimte), de plexiglas ramen zijn bevestigd in de topramen, de raampjes in de achterkajuit zijn van isolatie voorzien, de verwarming gaat weer elke dag aan (en maakt het snel en comfortabel warm), en de luchtontvochtiger staat weer onder de trap en staat regelmatig ’s nachts aan.

Veel andere boten liggen echt in de winterstand (met zeilen eraf en verlaten) of staan op de kant in de hal. De parkeerplaats raakt flink leeg en is vooral doordeweeks nog maar met enkele auto’s bezet. Voor ons is dit een bekende wisseling van het ‘zeilseizoen’, en het maakt ons niet veel uit. Elk seizoen heeft z’n eigen mooie kenmerken. Wij zijn er klaar voor!

Maar we zijn ook blij dat we (zoals het er nu uitziet) vlak voor Kerst in ons nieuwe appartement kunnen intrekken. Niet zozeer omdat we de winter op de boot met ons tweetjes niet fijn vinden. Maar wel om dichter bij de dochters en het werk te kunnen wonen zodat wij en zij minder ver hoeven te rijden. Bruinisse is toch wel ver weg, zo ervaren we regelmatig 😅.En inmiddels wonen we ook alweer 3 jaar fulltime op de boot.

De weken na de zomervakantie vliegen voorbij. Het is regelmatig slecht weer en daardoor is de jachthaven veel rustiger dan vorige jaren. We hebben dan ook geen enkele ‘last’ van vakantiegangers om ons heen zoals we vorig jaar in augustus wel hebben ervaren.

 

We gaan zelf ook niet veel op pad met de boot. Op een paar leuke momenten na. Begin september zeilen we een dagje met Inge en Mark, medio september gaan we naar de gezellige HRC BBQ bij Ossehoek (met ook Eline erbij) en eind september brengen we met de Indian Summer en Ocean Five een weekendje in Yerseke door met heerlijk eten en een prima zeiltocht terug. Daarnaast ankeren we een paar keer op de Grevelingen, maar die momenten zijn op één hand te tellen. Dit komt deels door het weer, maar ook wel doordat we zelf andere keuzes maken. Omdat we op de boot wonen voelt het ondanks het weinige zeilen toch gewoon als ‘bootleven’. Ook weten we dat we over een tijdje juist heel veel gaan zeilen, dus alles op z’n tijd.

Nu genieten we vooral van regelmatig de dochters kunnen zien. Vorig jaar waren ze allebei een paar maanden op reis, nu zien we elkaar bijna elk weekend 🥰. Voor hen is er een nieuwe fase aangebroken. Eline is gestart met haar co-schappen waarvan de eerste 12 weken in het ziekenhuis in Geldrop. Doordeweeks zit ze in een personeelsflat in Eindhoven en in de weekenden bij Jonas in Maastricht. Marinthe is medio augustus gestart aan een half jaar internship bij De Nederlands Bank in Amsterdam. Ze heeft in de weekenden regelmatig tijd om ons te zien omdat Sam in Londen werkt dit najaar.

 

We gaan twee keer op een zaterdag naar Marinthe in Amsterdam. Ze heeft daar een fijne plek voor haar zelf. Goede bijklets momenten 😃.

Begin September gaan we op zondag naar Maastricht om de nieuwe kamer van Jonas (en nu ook van Eline) te zien (is de oude kamer van Marinthe), en heerlijk uiteten te gaan. Ook Marinthe sluit aan. Rond Marinthe’s verjaardag eind september eten we bij onze favoriete Japanner in Utrecht met ons viertjes 😊.

Medio september hebben we gezellige zondag bij Inge in Wilnis met kids en aanhang. Helaas is Marinthe dan bij Sam in Londen. Leuk om dit hele stel bij elkaar te hebben met wat actieve boerenspellen en heerlijk eten in de tuin. Dit zijn allemaal gezellige en waardevolle familiemomenten 😊☺️.

 

Medio oktober gaan we een heel weekend naar Traben-Trabach aan de Moezel. We zijn uitgenodigd door Jonas en zijn vader. Wat een mooie omgeving is dat en wat kun je er heerlijk eten. Het is prachtig weer, we maken een wandeling en bezoeken een door Jonas georganiseerde wijnproeverij. Op en top genieten 🍷🍁⛰️👌😊.

Toine en ik hebben drukke werkweken. Dat is mede de reden waarom de tijd voorbij vliegt. Gelukkig regelmatig met goede resultaten, maar het kost ons beiden (en vooral) Toine ook behoorlijk veel energie.

 

Met Mieke wandel ik door moeilijk passende agenda’s helaas maar één keer. Maar ik ben door Emily van de Vryheit (buurboot) gevraagd om mee te doen aan de Zeeuwse kust wandelmarathon op 8 oktober vanwege een uitvaller in hun groepje. Dus ik kom wel aan mijn trekken. Daar zeg ik uiteraard meteen ‘ ja’ op en maak een soort van trainingsthema voor de 8 weken als voorbereiding. Doordeweeks loop ik regelmatig een snelle 10 km. Op een vrijdag zelf een keer 30 km, met Monique 24 km in Tilburg (tijdens de Tilburg Ten Miles) en de dag erna met het wandelgroepje van Emily 30 km in de buurt van Burgh-Haamstede. Op 8 oktober de wandelmarathon zelf. Het is gelukkig prachtig weer met zon en weinig wind. Toine en Eline, en ook Inge en Mark zijn supporters langs de route 😃. Door de vele wandelkilometers die ik al heb gelopen is de afstand geen enkel probleem en het is heel gezellig in het groepje van 6🚶‍♀️🏅. Maar ook fijn om nu weer samen met Toine te kunnen wandelen op een lager tempo en kortere afstanden.

 

Het tweede weekend van september bezoeken we Teun en familie in Canada 🇨🇦. Wat fijn om hem weer te kunnen zien ☺️. Hij wordt duidelijk ouder, dat is ook niet raar nu hij al in zijn 92ste levensjaar is. We hebben beloofd volgend jaar in september weer te komen!

We zeilen zelf dus niet veel maar maken wel concrete plannen voor het eerst jaar na het geplande vertrek in april 2025. Het al eerder gemaakte plan is om eerst naar het noorden te gaan, bijvoorbeeld naar de Lofoten in Noord-Noorwegen, en niet meteen naar het zuiden. Het plan is nu dat we inderdaad naar het noorden gaan langs de hele westkust van Noorwegen, vervolgens in juli en augustus naar Spitsbergen en in de winter van 2025/2026 ergens overwinteren in Noorwegen, bijvoorbeeld in Tromsø. In de zomer van 2026 willen we graag naar IJsland, en van daaruit zien we wel weer verder. Dit is nu al een paar weken een heel concreet plan en dat voelt goed. We zijn al aan het voor-genieten door contact met andere zeilers die daar deze zomer zijn geweest (Anna-Carolina, Saphir) of nu daar rond varen (Sarabande). De pilots zijn alvast gekocht; heerlijk om daar af en toe als voorbereiding alvast in te kunnen lezen ⛵️🇳🇴🏔️.

 

De klusprojecten aan de boot zijn deze maanden:

  • Een zonnepaneel op de davits. Dat regelt Toine meteen de eerste week na de zomervakantie. Het zit nu nog provisorisch vast met tie-raps. De rvs bevestigingshaken zijn in de maak bij de zeilwinkel in Zierikzee.
  • Automatische flush van de watermaker. Toine installeert een nieuwe pomp en een systeem dat er voor zorgt dat de watermaker elke 6 dagen kort wordt gespoeld met zoet water. Dit zorgt ervoor dat de watermaker in bedrijf kan blijven in plaats van telkens conserveren wat minder goed voor ‘m is. Voor nu nog niet echt nodig, maar voor over 1,5 jaar ideaal. Toine is vele uurtjes aan het klussen 😎👌.
  • Reinigen van de alcantara bankkussens door mij. Harald komt met een hele goede tip; interior cleaner van Stipt Polish. Er op spuiten, met een zachte borstel poetsen en met een natte doek en schoon water afnemen. Het werkt perfect en de banken zien er weer als nieuw uit.

Ja, de tijd gaat enorm snel. Het is fijn om de afgelopen twee maanden en ook het komende half jaar onze dochters vaak te kunnen zien. Daar genieten we alle vier enorm van ☺️🥰. Er komen snel genoeg tijden waarin we elkaar een stuk minder zullen zien.