Nieuw navigatiescherm 😊

Onderweg naar Zweden besluiten we om een nieuw navigatiescherm aan te schaffen. Het huidige scherm (E120) valt minstens één keer per dag uit en lijkt steeds trager te worden ☺️. Nu kijken we vaak TV op de iPad buiten en wat zou het mooi zijn als we op een nieuw navigatiescherm buiten ook TV zouden kunnen kijken.
Toine gaat op onderzoek uit. Het mag ongeveer dezelfde maat hebben als nu en het moet doorverbonden kunnen worden met het scherm bij de kaartentafel binnen (zoals nu) zodat we ook vanuit binnen kunnen navigeren; voor ons een echte must!

Toine komt uit op de Raymarine Axiom XL 16 inch. Dit is precies even groot als de E120 maar wel met meer scherm want de Axiom heeft een kleinere buitenrand. Dit is het enige model dat een hdmi uitgang heeft voor verbinding met het binnenscherm en een hdmi ingang heeft om de Apple TV op aan te sluiten. We bestellen het scherm bij Hallberg Rassy Parts en kunnen het een paar dagen later al ophalen tegen een gunstigere prijs dan in Nederland.

 

Wat een prachtig systeem 😃😃. De bediening werkt heel intuïtief, alles op basis van touchscreen met een veel snellere reactietijd dan de E120. Het scherm is veel helderder en beter zichtbaar vanaf de stuurstand. We hebben er ook een console met knoppen bij, maar die hebben we vast niet nodig want het touchscreen werkt perfect.

Bijkomende voordelen:
1. De thermische camera is toegankelijk op dit grote scherm. Voorheen alleen op het kleine A167 scherm op de stuurstand.
2. TV en Netflix kijken werkt erg goed. Helderder en beter zichtbaar in de zon dan op de iPad.
3. Bij de installatie heeft Toine een tweede GPS geïnstalleerd op de hekstoel. Daarmee hebben we een reserve GPS ontvanger aan boord.

Het scherm wordt zonder standaard geleverd maar met wat creativiteit krijgt Toine het voor elkaar om het te monteren op de oude standaard. Carl geeft de standaard een nieuw laagje zwarte verf en dan ziet het er weer als nieuw uit. We zijn er helemaal blij mee 😃😃😃.

 

Het enige wat nog niet zo goed werkt is de beschermende kap van het scherm. Dat is een rubber mat die niet vanzelf blijft zitten op het scherm als het zo schuin gemonteerd is als bij ons. Deze schermen worden meestal platter bevestigd. Maar het forum van RayMarine staat vol met commentaar op deze ‘cover’ en er schijnt een nieuwe in de maak te zijn. Tot die tijd doen wij er aan de bovenkant een elastiek om (haarband Mira 😉) en dat werkt goed.