Electriciteits schema

Toine heeft een heel mooi electriciteits schema gemaakt waar het hele circuit van de boot in staat. Dit circuit heeft hij de afgelopen jaren naar eigen wensen aangepast en georganiseerd. Elke aanpassing houdt hij bij in het schema.

De stroomverbruikers op de boot halen hun stroom uit drie verschillende circuits met elk een eigen voltage:  220v, 24v of 12v. 

Het 220v circuit voedt de stopcontacten, de acculader voor het laden van de accu’s, het verwarmen van de boiler, de CV kachel voor de verwarmingsradiatoren, de watermakerpomp en de wasmachine. Dit zijn de groene lijnen in het plaatje hieronder. 

Het 24v circuit voedt de autopilot, het navigatiesysteem, de verlichting buiten en binnen, de electrische lieren, de iridium-GO, de koelkast en diepvries, de electrische toiletten, diverse pompen, de inverter (24v -> 220v), de inverter (24v -> 12v), de boegschroef, de hydrauliek voor het in- en uitrollen van het zeil, de ankerlier, de hete lucht verwarming, de thermische camera en de watermaker boostpomp. Via het 24v schakelpanel kunnen we ook de 220v CV kachel voor de radiatoren aanzetten. Dit zijn de blauwe lijnen in het plaatje hieronder. 

Het 12v circuit voedt de marifoon, het gasknopje (veiligheidsklepje van het gassysteem), de korte golf radio, het A67 navigatiescherm op de stuurstand, het Seatalk navigatieboordnetwerk en de lucht blazertjes in de verwarmingsradiatoren. Dit zijn de gele lijnen in het plaatje hieronder. 

We kunnen op drie manieren stroom krijgen voor het 220v circuit:

  1. Via de walstroom – alleen als we in een haven liggen – levert direct 220v.
  2. Via de generator – die draait op diesel – levert direct 220v.
  3. Via de 24v accubank en de inverter (die vanuit de 24v accu’s stroom omzet naar 220v).

Er zijn drie 220v electriciteits groepen en een intelligent tooltje genaamd de System Switch regelt welke groepen stroom krijgen:

  1. Groep 1 gebruiken we voor de boiler, de acculader en de wasmachine – dit zijn de zwaardere apparaten – die krijgt alleen stroom als we aangesloten zijn op de walstroom of als de generator draait.
  2. Groep 2 is voor de watermakerpomp, de CV en de stopcontacten (behalve de stopcontacten aan de bakboord kant van de kajuit) – die krijgt stroom als we aangesloten zijn op walstroom, via de generator of via de inverter (24v -> 220v).
  3. Groep 3 is voor de stopcontacten aan de bakboord kant van de kajuit – hier zitten gevoelige apparaten op zoals de computer die slecht tegen het schakelen van de Switch kunnen – die krijgt alleen stroom via de inverter (24v -> 220v).

De groene lampjes op het paneel geven aan welke groep van stroom is voorzien.

Als we op 110v walstroom zijn aangesloten (is zo in de USA, Canada en Azië) worden alleen de accu’s geladen. Dan moet de schakelaar op het paneel op 110v staan (staat nu standaard op 220v). De 220v groepen worden dan via de generator of de inverter gevoed en niet rechtstreeks via de walstroom. De Systems Switch kan namelijk niet tegen 110v (weten we uit eigen ervaring toen we in Florida lagen 😉).

De 24v accubank kan op drie manier worden geladen:

  1. Als de motor draait – die laadt rechtstreeks de 24v accu’s op – en ook de 12v start accu (die alleen wordt gebruikt voor het starten van de motor en de generator).
  2. Als de generator draait – die levert 220v via de System Switch aan groep 1 en daar zit de acculader op.
  3. Door de walstroom – bij 220v via de System Switch naar de acculader in groep 1, bij 110v rechtstreeks naar de acculader.

Als we onderweg zijn is het dus belangrijk naast wind voor het zeilen ook altijd voldoende diesel aan boord te hebben om via de motor of de generator stroom te kunnen genereren.
Alternatieven voor diesel zijn zonnepanelen, een windgenerator of een watergenerator. Op de Brandaan hadden we een windgenerator maar die levert relatief weinig stroom (alleen maar op halve en aan de windse koersen), maakt vervelend lawaai, en ligt ver uit balans voor het stroomverbruik op de SeaQuest. Een watergenerator levert veel meer op en is voor ons wel interessant. Die staat nog op ons lijstje. Zonnepanelen doen wel wat, maar niet genoeg voor ons totale verbruik en alleen aantrekkelijk in zonnige oorden.