Navigatie boordnetwerk

Op de SeaQuest zit een complex netwerk voor de navigatie apparatuur. Dat komt door de hoeveelheid apparaten in combinatie met de verschillende leeftijden van deze apparaten. We vernieuwen het netwerk liever alleen voor onderdelen waar dat nodig is, zeker als de oudere onderdelen het nog prima doen. 
Toine heeft sinds de koop van de SeaQuest dit netwerk stap voor stap zelf aangelegd. Ook omdat de vorige eigenaar een keer blikseminslag heeft gehad waardoor een deel van het netwerk was hersteld door een Italiaanse werf. “Prutswerk” volgens Toine 😎. 

We kunnen allebei de navigatie apparatuur goed bedienen, maar hoe dat technisch achter de schermen is ingericht heb ik me tot nu toe niet in verdiept. Dat is echt Toine’s domein. Eigenlijk is het wel goed hier iets vanaf te weten. Het werkt voor mij goed om er in eigen woorden een stukje voor op de site te schrijven. Daar leer ik veel van en het is leuk om te doen 😊.  

Op de SeaQuest is de navigatie apparatuur allemaal van Raymarine. In de kuip buiten zijn de volgende apparaten geïnstalleerd:

  1. Navigatiecomputer met scherm (E120 W) – op het kaartenblad links van de kajuitingang.
  2. Dieptemeter.
  3. Snelheidsmeter.
  4. Windmeter.
  5. Twee variabele meters vrij in te stellen met bootinformatie als snelheid, wind, zeewatertemperatuur, de tijd etc.

Deze vijf meters zijn naast elkaar boven de kajuitingang gemonteerd. 

 

Op de stuurstand zitten de volgende apparaten:

  1. Bedieningspaneel voor de autopilot (bovenop rechts).
  2. Bedieningspaneel voor de thermische camera (midden).
  3. Tweede navigatiecomputer met kleiner scherm (A67) (bovenop links). 

De A67 gebruiken we vooral voor het goed zichtbaar tonen van motorinformatie (verbruik, toerental, laadcapaciteit accu’s, temperatuur en turbodruk). Daarnaast is het een volledige back-up voor de E120. 

 

Bij de kaartentafel binnen zijn de volgende apparaten gemonteerd:

  1. Bediening voor de autopilot (als we binnen zitten en als back-up voor degene op de stuurstand). 
  2. Navigatiescherm als repeater van de E120. 
  3. Bedieningspaneel voor de E120 op basis van het navigatiescherm binnen.
  4. Variabele meter voor snelheid, diepte of windgegevens.
  5. Oplader van de afstandsbediening voor het bedienen van de autopilot. 

Op deze wijze kunnen we de navigatie ook vanuit binnen uitvoeren.

 

Halverwege de mast zit de radar, bovenin de mast staat de antenne voor marifoon- en AIS-ontvangst, en op de eerste zaling staat de thermische camera. 
In de achterkajuit zitten de twee autopilot systemen. Autopilot 1 (smartpilot S3G uit 2012) met een mamba drive en autopilot 2 (EVO-400, net nieuw aangeschaft) met een lineair drive. Op de stuurstand zit een selectieknop om één van de twee pilots in te stellen. 

Hoe al deze apparaten aan elkaar gekoppeld zijn in het navigatienetwerk zie je in het schema hieronder.

 

De E120 is in combinatie met autopilot 2 ons hoofd navigatie onderdeel. Op de kaart van de E120 zien we onze positie en koers, zetten we routes uit met waypoints en laten we de autopilot in ’track’ modus sturen naar een waypoint. Ook zien we op die kaart de AIS driehoekjes van andere schepen om ons heen. Tevens tonen we hierop de radarbeelden, over de kaart heen of als apart radarschermpje naast de kaart. We kunnen inmiddels lezen en schrijven met dit apparaat en zouden moeilijk zonder kunnen. Alleen de thermische camera kunnen we hierop niet ontvangen omdat de E120 een oudere versie is; daar gebruiken we de nieuwere A67 op de stuurstand voor en de iPads. 

Als back-up voor de E120 hebben we dus de A67 op de stuurstand en daarnaast ook de Mac Mini (bij de kaartentafel) en twee iPads. Hierop staat iNavX en doordat we de volledige boordinformatie via de miniplex aan die Apple apparaten kunnen doorgeven hebben we daar ook onze positie en koers op de kaart, AIS van schepen om ons heen, gegevens over de snelheid, de windsterkte/richting etc. Daarmee is dat ook een compleet navigatie instrument. Ook zendt de A67 een wifi signaal uit waarmee we op de iPad’s via de Raymarine-app het A67 scherm kunnen zien en bedienen. Dat is wel eens makkelijk om naast de E120 een scherm te hebben met wat extra informatie of voor degene die binnen ligt bij een nacht doorvaren om even kort de situatie te bekijken. 

Al deze apparaten zitten in het boordnetwerk dat bestaat uit 4 verschillende Seatalk netwerken (Seatalk 1, Seatalk 2, Seatalk NG en Seatalk HS).
Seatalk NG (new generation) is het hoofdnetwerk. Dat loopt via een backbone door de boot (dikke blauwe lijn in het netwerkschema hierboven), beginnend bij de vijf meters boven de kajuitingang, via de kaartentafel en de stuurstand naar de achterkajuit. Op Seatalk NG zitten de meeste apparaten aangesloten. Seatalk 1 en Seatalk 2 zijn voor de oudere apparaten, en zijn via een interface op Seatalk NG aangesloten. Seatalk 1 is nodig voor de meters boven de kajuitingang, voor autopilot 1, voor de zender van de afstandsbediening van de autopilot, voor de variabele meter en de autopilot bediening bij de kaartentafel. Seatalk 2 is alleen voor het toetsenboord van het repeater E120 scherm binnen bij de kaartentafel.

Het Seatalk HS (high speed) netwerk staat los van de andere Seatalk netwerken en voedt via de HS switch de bediening van de thermische camera, de beelden van radar op de E120 en de A67, en de beelden van de thermische camera op de A67 en via de miniplex op de Mac Mini en iPads.

Het netwerkkastje achter de vijf meters boven de kajuitingang heeft connectoren voor 1) het begin van de NG backbone, 2) de interface tussen Seatalk 1 en Seatalk NG, 3) de aansluiting op het E120 navigatiescherm en 4) de NG backbone naar de kaartentafel. 

 

In het klepkastje naast de kaartentafel zitten de volgende onderdelen (zie de foto hierboven):

  1. Netwerkkastje met connectoren voor 1) NG backbone vanuit het kastje boven de kajuitingang, 2) 12v voeding voor de Seatalk netwerken, 3) koppeling met Seatalk 1 netwerkkastje bij de kaartentafel (nr 3 in de foto), 4) koppeling met het toetsenbord bij de kaartentafel en 5) NG backbone naar het kastje eronder (nr 2 in de foto).
  2. Netwerkkastje met connectoren voor 1) NG backbone naar het kasje erboven (nr 1 in de foto), 2) koppeling met de AIS (nr 5 in de foto), koppeling met de miniplex en 4) NG backbone naar de stuurstand.
  3. Seatalk 1 netwerkkastje met connectoren voor de koppeling met 1) het Seatalk NG netwerk, 2) de zender van de  afstandsbediening voor de autopilots, 3) variabele meter kaartentafel en 4) bediening autopilots.
  4. Miniplex voor de wifi verbinding met iPad’s en Mac Mini.
  5. De AIS apparaten. Rechts is de splitter voor het splitsen van het antenne signaal naar AIS en marifoon. De connectoren onder zijn van links naar rechts voor 1) 24v voeding, 2) koppeling met de marifoon, 3) koppeling met  het AIS apparaat links en 4) koppeling met de antenne. Links is het AIS apparaat voor het ontvangen van AIS signalen van andere boten en het versturen van ons eigen AIS signaal. De connectoren onder zijn van links naar rechts voor 1) 24v voeding, 2) koppeling met Seatalk NG, 3) koppeling met de AIS antenne in het plafond bij de kaartentafel en 4) koppeling met de splitter. 
  6. Seatalk HS netwerkswitch (voor het verspreiden van radar en thermische camera beelden).
  7. Antennekastje voor de afstandsbediening van de autopilot.

Het netwerkkastje in de stuurstand heeft connectoren voor 1) NG backbone vanuit de kaartentafel, 2) ontvangen van de motorinformatie, 3) bediening van de autopilot op de stuurstand en 4) NG backbone naar de achterkajuit.

Het netwerkkastje in de achterkajuit heeft connectoren voor 1) NG backbone vanuit de stuurstand, 2) koppeling met de autopilot 2 (EVO-400), 3) koppeling met de gyro kompas voor autopilot 2 en 4) NG backbone einde.