Optimale internetverbinding

Een goede internetverbinding in de hele boot is vast een wens van veel zeilers. Zo ook die van Toine 😎, mij en onze meiden 😉. In de meeste jachthavens is wifi voor draadloos internetverbinding aanwezig maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen over. En eenmaal onderweg moet je weer overstappen op 3G/4G. 
Tot begin vorig jaar hebben we internet aan boord via een wifi-antenne bovenin de mast die met een lange antennekabel (van meer dan 30 meter) door de mast naar de kaartentafel verbonden was met een wifi-ontvanger (een kastje van merk Alpha). Dit kastje is tevens de router voor de wifi door de hele boot heen (we noemen dit SeaQuest-wifi). 
Deze oplossing werkt behoorlijk goed maar heeft twee grote nadelen:

  1. Het wifi-signaal wordt behoorlijk verzwakt door de lange afstand van de antenne bovenin de naar de wifi-ontvanger in de kaartentafel. 
  2. De wifi-verbinding in jachthavens is niet overal even goed. Zeker niet voor het streamen van filmpjes en TV kijken. 

We gebruiken daarom steeds vaker de hotspot van Toine omdat hij in Nederland een onbeperkt 4G abonnement van T-Mobile heeft. Dat brengt Toine begin 2019 op het idee een 4G-router bij de kaartentafel te installeren met een eigen onbeperkt 4G abonnement. Mede met het oog op het wonen op de boot en regelmatig thuiswerken. Deze 4G-router heeft twee kleine antennetjes om het 4G-signaal op te vangen en voedt zo de SeaQuest-wifi. Echter, deze oplossing heeft als nadeel dat de antennes van de 4G-router te zwak zijn om de hele boot goed met wifi te voeden. Achter bij ons bed bijvoorbeeld is het signaal te zwak. Ook werkt deze oplossing alleen goed in Nederland met onbeperkt 4G-gebruik. In andere landen willen we liever eerst de gratis of goedkopere wifi-netwerken met een goede antenne kunnen oppikken voordat we overstappen op het duurdere 4G. 

Tja, wat als dit vraagstuk speelt, je grote hobby boottechniek is en je deze winter niet veel anders te doen hebt dan poetsen? Dan ga je toch gewoon op zoek naar de ultieme oplossing voor dit vraagstuk voor nu en in de toekomst 😉😊?? Ook is het aanleggen van nieuwe kabels door de mast makkelijker als de boot in de hal ligt met de mast horizontaal op het dek. 
En zo komt het dat Toine deze winter eerst grondig onderzoek doet op internet en de laatste weken van de winterstalling vooral kabels aan het trekken is door de mast 💪. Wat overigens geheel geen makkelijke klus is maar wel tot een heel mooi resultaat leidt 👍👍. 

 

Dat resultaat bestaat uit:

  1. Een nieuwe wifi-antenne met een wifi-ontvanger bovenin de mast. Omdat de wifi-ontvanger bovenin de mast zit komt er door de mast een netwerkkabel naar beneden in plaats van een antennekabel. Daardoor is er geen signaal verlies en is het wifi-signaal enorm veel sterker dan voorheen. Wat natuurlijk ook helpt is de hoogte van de mast. In onze jachthaven zien we een 5 keer zo’n sterker signaal van de jachthaven-wifi vanuit de wifi-antenne bovenin de mast dan rechtstreeks naar de iPad.  
    De wifi-antenne is van het merk: Poynting Omni-296.
    De wifi-ontvanger is van met merk: MikroTik GrooveA 52 ac. 
  2.  

  3. Een speciale dual 4G-antenne op de tweede zaling van de mast. Deze antenne heeft over de hele wereld goede 4G ontvangst. Ook in Nederland hebben we een hiermee een betere 4G ontvangst dan met de oude 4G-router omdat de antenne sterker is (bevat twee antennes) en hoger staat (in de mast). 
  4.  

  5. Een nieuwe router met het onbeperkte data abonnement van T-Mobile die de 4G frequenties via de antenne op de tweede zaling omzet naar SeaQuest-wifi (het netwerk voor de hele boot). Het bijzondere van deze router is dat het heel veel 4G frequenties vanuit de hele wereld aan kan én daarnaast ook het internet via de wifi bovenin de mast aan de SeaQuest-wifi kan doorgeven. Zowel draadloos met goede ontvangst door de hele boot, als via 4 netwerkpoorten. De router hangt aan het plafond in de slaapkamer van Marinthe. 
    Merk: Sierra Wireless AirLink MP70. 
    Leverancier: KommaGo.nl met een goed advies van Tom Grootveld 👍. 
  6.  

  7. Drie netwerkkabels vanaf de router naar de iMac bij de kaartentafel, de Apple-TV en het alarmsysteem. 

Het gebruik van dit alles is als volgt:

  1. Zodra we aan boord komen in Nederland zetten we de schakel met label ‘4G’ aan op het schakelpaneel. Dat zorgt ervoor dat de router en daarmee ook de 4G-antenne op de tweede zaling aan gaan. Daardoor hebben we meteen draadloze SeaQuest-wifi op de hele boot. 
  2. Als we willen overschakelen op wifi (omdat we buiten Nederland zijn of de 4G-signalen zijn slecht), dan zetten we de schakel ‘wifi’ aan op het schakelpaneel. Dat zorgt ervoor dat de wifi-ontvanger en -antenne bovenin de mast aan gaan. Vervolgens kunnen we op de iPad of iMac een netwerk kiezen. Zodra er verbinding met een extern wifi-netwerk is weet de router dat ‘ie over moet schakelen van 4G naar wifi. 

 
Let op, zowel de MikroTik Groove (wifi-ontvanger) als de Sierra MP70 router zijn geen standaard consumenten producten. Het vereist wat specifieke kennis om ze in te richten en daar is wat technisch inzicht voor nodig 😊.